Izetbegović: Iznenađen sam oslobađajućom presudom Šešelju

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je večeras, gostujući u Dnevniku BHT1, da je iznenađen oslobađajućom presudom Haškog tribunala Vojislavu Šešelju te da je "potpuno jasno da je Šešelj naoružao, inspirisao i okuražio zločince da uđu u BiH i Hrvatsku i naprave etnička čišćenja"

31. Mar 2016. | 20:55 | D.R
56971


Istakao je da je u optužnici protiv Šešelja sve jasno opisano imenima i brojkama, gdje i šta se sve desilo nakon Šešeljevih intervencija.

"Danas smo doživjeli da sudija kaže da je njegov poziv da se "balije" i "pagani" odstrane iz Zvornika, ustvari bilo podizanje morala vojske. Takvo je bilo obrazloženje presude", – istakao je Izetbegović, dodajući da će se kasnije vidjeti šta će biti u žalbenom postupku.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva mišljenja je da će ova presuda privremeno uticati na odnose u regiji te da će se stvari u tom pogledu privremeno promijeniti.

"Svaki put kada imamo presudu ili manifestaciju kao što je prošlogodišnje obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, podignu se strasti i temperatura", – kazao je, ocijenivši da će ipak ovakve presude dovesti do priznanja i prihvatanja nekih stvari.

Pa čak, istakao je, i u ovoj presudi gdje je Šešelj oslobođen, "neosporno je ispisana još jedna stranica naše loše istorije, precizno – brojkama i imenima".

"To će ipak djelovati umirujuće i otrežnjujuće, i imat ćemo bar neku unutarnju katarzu kod ljudi, pokajanje na nivou naroda i promjenu odnosa", – mišljenja je Izetbegović.

U slučaju da pravosnažna presuda Šešlju također bude oslobađajuća, predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da se time ipak neće staviti tačka na pitanje uloge Srbije u ratovima u BiH i Hrvatskoj.

Napomenuo je da čak i u oslobađajućoj presudi Šešelju postoji suštinski dio koji opisuje šta se u BiH desilo, kao i još obuhvatnije u presudi od prije par dana – šta se desilo pod vladavinom Radovana Karadžića.

Međutim, Izetbegović naglašava da zbog toga ne misli kvariti odnose na Balkanu.

"Kanimo ići dalje ka pomirenju, ali bitno je imati te činjenice potvrđene i u Haškom tribunalu, za ne daj Bože, neke nove pokušaje da se narod ponovo uvuče u zla kakva su ovdje rađena prije 20 godina", – kazao je.

Iako je prvostepena presuda oslobađajuća, Izetbegović je mišljenja da ipak nije sve izgubljeno te da tužilac ne snosi glavnu krivicu zbog ovakve presude.

"Ako je sudija spreman da zahtjev Šešelja da se uđe u Zvornik i da se etnički očisti od "balija" i "pagana" smatra podizanjem morala vojnika, ne znam da li ga je bilo koji drugi tužilac mogao ubijediti u bilo šta drugo", – naglasio je i dodao da je optimista te da smatra će ipak doći do promjene presude i da će Šešelj, ako to dočeka, biti osuđen.

Zaključio je da je proces pomirenja u zajedničkom interesu te da se ne može krenuti ka integracijama u Evropsku uniju i oporavak ekonomije u cijelom regionu bez uznapredovalog procesa pomirenja.

(Agencija FENA)

Na vrh