Izetbegović: Ja ne prijetim već oni koji govore da će rasturiti BiH

17. Nov 2017. | 17:41 | NV
bakir(63)

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH u Mostaru.

Izetbegović je komentirao i posljednja dešavanja i brojne reakcije koje su uslijedile nakon njegovog intervjua za DW navodeći da je to poslužilo Srbiji kao dimna zavjesa za nešto.

“Šta? Možemo nagađati, da li je to presuda Mladiću, NATO ili šta? Ne bih da nagađam zašto su ovakvu galamu digli u Srbiji. Predsjednik Vučić i njihov Nacionalni savjet su spustili loptu i to je dobro. Ovdje u BiH je to pokušaj da se ušutka bh. patriotska strana. Da se legalizuju teme o paradržavama, cijepanju BiH, referendumima, nagrađuju ratni zločinci, proslavljaju datumi vezani za agresiju na BiH, a da bh. strana šuti i mlako odgovara”, kazao je Izetbegović.

On je također kazao da se njegov odgovor ne može tretirati kao prijetnja.

“Na bezobrazne izjave, tvrdnje i planove da mi odgovaramo mlako ili ne odgovaramo i da se tako stvori prostor za buduće referendume isprobava se reakcija. Na tvrde poruke koje idu u smislu podjele može se imati samo tvrd odgovor. Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju. Ne može se moj odgovor tretirati kao prijetnja, prijete oni koji govore o referendumima, nagrađuju Krajišnike, Karadžiće i po ratnim zločincima nazivaju škole”, poručio je Izetbegović u Mostaru.

 

NV / NAP

Na vrh