Izetbegović: Nikolić je dobro došao u BiH, ali mu nije trebalo da primi ratnog zločinca Krajišnika

14. Jan 2017. | 20:31 | NV
bakir izetbegovic predsjednistvo bih(2)

Član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je da je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić više puta pozvan da dođe u BiH, „i dobro je došao kad god odluči da dođe“. „Odluka je njegova“.

No, dodao je Izetbegović u intervjuu za Nezavisne novine, „po onome što (Nikolić) trenutačno radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osjećanja svih njenih naroda i građana“.

“Čemu prijem osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Predsjedničkom kabinetu u Srbiji? Nije Krajišnika osudio neki “bošnjački” sud, već Haški tribunal nakon procesa koji je trajao godinama. Nikolić je, po mom mišljenju, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH. Naravno da predsjednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumijeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bh. Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu RS, mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje smatrata li da bi Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, trebalo da pokažu dodatnu dozu tolerancije u odnosu na druga dva naroda, Izetbegović je odgovoro da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati po Ustavu BiH konstitutivni na cijelom teritoriju BiH.

“Njihovi izabrani predstavnici ravnopravno učestvuju u radu i donošenju odluka u svim državnim institucijama. Ni u Predsjedništvu ni u Vijeću ministara ni u Parlamentarnoj skupštini BiH niti jedna odluka u konačnici ne može biti donesena protivno volji demokratski izabranih ili imenovanih predstavnika bošnjačkog ili srpskog ili hrvatskog naroda, čak i onda kada je ta volja suprotstavljena volji većine svih drugih predstavnika u tim institucijama. Bošnjaci to poštuju i ne dovode u pitanje taj dejtonski sistem odlučivanja, koji osigurava branu od dominacije i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa”, rekao je Izetbegović. 

“Imamo problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom spram Bošnjaka i Hrvata u RS”, dodao je Izetbegović, između ostalog, prenosi Patria.

NV / nap.ba

Na vrh