Izetbegović: Nikolićeva posjeta u ovom trenutku ne bi donijela ono što takve posjete trebaju donijeti odnosima dviju država

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH u ovome trenutku “ne bi donijela ono što takve posjete trebaju donijeti odnosima dviju država”

15. Jun 2015. | 17:39 | D.R
42428


U međuvremenu kancelarija srbijanskog predsjednika za odnose sa medijima saopćila je kako je Nikolić odustao od za sutra najavljene zvanične posjete BiH.

Izetbegović je uputio jutros formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini bude odgođena zbog hapšenja državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića, koje su švicarski pravosudni organi izvršili 10. juna na osnovu potjernice raspisane od Republike Srbije 3. februara 2014. godine.

Izetbegović je kazao kako je potrebno “sačekati novi momenat za takvu posjetu”.

“Ovo što se desilo trojici Srebreničana u Švicarskoj je bilo po aktu Srbije, dvadesetak dana pred obilježavanje Srebrenice, takvo jedno maltretiranje i hapšenje čovjeka koji je oslobođen u Hagu”, kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o daljim odnosima BiH i Srbije, kao i o odnosu Nikolića prema BiH, Izetbegović je dodao će Nikolić “shvatiti” razloge BiH.

“Mislim da će on shvatiti naše razloge i da neće biti osobito pogođen ovim. Ako dođe do posjete, ja neću prisustvovati”, poručio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Ivanić je pisanim putem kazao kako smatra da bi do posjete trebalo doći, dok je Čović kritikovao Nikolićevu posjetu dodajući kako treba “sačekati”.

Na pitanje novinara da li su srbijanski zvaničnici nepoželjni u BiH sve dok je Orić u pritvoru, Izetbegović je kazao kako je “‘nepoželjni’ prejaka riječ”.

“Recimo da je bolje odgoditi čitavu stvar dok se ne razriješe stvari sa, po meni, bespotrebnim maltretiranjem ljudi iz Srebrenice i sa hapšenjem Orića”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o Oriću, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru Švicarskoj, Izetbegović je kazao kako je predstavnik ambasade BiH u Švicarskoj posjetio Orića, koji zahtjeva da se “stane iza njega” i da se oslobodi.

“Prikupljamo potrebna dokumenta i radit ćemo sve ono što smo i ranije radili sa sličnim slučajevima Divjaka i Ganića, i osloboditi Orića”, kazao je Izetbegović.

(Agencija FENA)

Na vrh