Izetbegović otvorio izložbu “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara”

8. Jun 2017. | 23:13 | NV
FNA_57260

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio je u četvrtak u Mostaru izložbu fotografija “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara”, koja je održana u sklopu manifestacije “Putevima pobjede Armije RBiH 92-95”.

Izložba predstavlja sjećanje na jedan herojski i nevjerojatan otpor Mostaraca od 1992. do 1995. godine, kazao je Izetbegović, istaknuvši kako je vrlo važno sačuvati sjećanje i ne prepustiti se zaboravu.

Po njegovim riječima, narod koji zaboravi, riskira da mu se ponovo dogode ružne stvari.

“Važno je sačuvati istinu i braniti istinu, onako kako smo branili BiH jer je istina napadnuta sa svih strana”, ustvrdio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Ocijenio je kako se pokušava revidirati i predstaviti na pogrešan način, ono što se dogodilo u BiH.

“Ovo večeras je naš odgovor na napade na istinu”, naglasio je Izetbegović.

Predsjednik kantonalnog Udruženja Zlatnih ljiljana i predsjedavajući Koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz rata Suad Muharemović kazao je kako izložba govorio o znanim i neznanim herojima Mostara koji su od 1992. do 1995. branili i obranili ne samo Mostar, već i područje Hercegovine.

“Samo jedinstvo naroda koji žive na ovim prostorima može da dovede do nečega čemu mi težimo, a to je da živimo u prosperitetnom gradu Mostaru i jedinstvenoj i cjelovitoj BiH”, poručio je.

Direktor Centra za mir Safet Oručević istaknuo je kako je izložba povećana ljudima koji su vodili teške vojne i političke borbe u ratnom razdoblju. Podcrtao je kako će vrijeme pokazati što je istina i što se događalo u prethodnom razdoblju te da on ne pripada onima koji vjeruju da postoje tri istine.

Izložbu je organizirala Koordinacija boračkih organizacija proisteklih iz obrambeno oslobodilačkog rata, u suradnji s arhivom Centra za mir.

Nakon izložbe prikazan je dokumentarni film “Odbrana Mostara 92-95”.

NV / Fena

Na vrh