Izetbegović razgovarao sa premijerom Borisovom

27. Oct 2017. | 15:26 | NV
izetbegovic24)

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio predsjednika Vlade Republike Bugarske Bojka Borisova. Teme razgovora su bile aktuelna politička situacija u dvije zemlje, stanje u regiji, kao i bilateralni odnosi BiH i Bugarske. Politički odnosi BiH i Bugarske su dobri i bez otvorenih pitanja.

Ocijenjeno je da postoji mnogo prostora za unapređivanje ukupnih odnosa dvije zemlje, a posebno u oblastima ekonomije, trgovinske razmjene, putne infrastrukture, industrije, građevinarstva i turizma, prenosi agencija Patria.

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji i aktivnostima BiH na euroatlantskom putu, te mogućnostima za pridruživanje regije Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Bugarski premijer Borisov je rekao da je prioritet predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine važnost pridruživanja regije porodici evropskih zemalja. Izrazio je snažnu podršku BiH u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Istaknuto je da je neophodno kontinuirano održavati redovne političke kontakte, uključujući i kontakte na najvišem nivou.

Sastanku je prisustvovao Tugomir Čuljak, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i Diana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

 

NV / NAP

Na vrh