Izetbegović treba podnijeti ostavku, reorganizacija FBiH moguća jedino ukidanjem kantona

13. Mar 2017. | 20:01 | NV
D3_8670-874x492

Današnje, ponovno, četničko postrojavanje u Višegradu je teška uvreda za žrtve svih fašističkih zločina. Ovaj čin pokazuje da sadašnja vlast u Republici Srpskoj i dalje kao svoj jedini proizvod građanima nudi mržnju i netrpeljivost, ocjena je Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH.

Zbog jačanja fašističkih tendencija, SDP BiH je krenuo u reorganizaciju na području RS-a, kao jedina, istinska antifašistička i državotvorna partija u BiH. SDP će svojim djelovanjem građanima manjeg bh. entiteta ponuditi alternativu trenutnom stanju beznađa, mržnje i netrpeljivosti.

Osuđena je neodgovorna politika koju prema državi Bosni i Hercegovini vodi SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović, koji, uz jalovu politiku Denisa Zvizdića i potpunu nefunkcionalnost Vijeća ministara BiH, najbolje oslikavaju trenutno stanje i nedostatak vizije razvoja BiH.

Iako je Bakir Izetbegović uvjeravao cjelokupnu javnost da Sakib Softić može predstavljati BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, to se na kraju ispostavilo potpuno netačnim. Zbog obmanjivanja javnosti i žrtava protekle agresije na BiH, Predsjedništvo SDP BiH ostavku Bakira Izetbegovića smatra jedinim primjerenim činom.

Ukupnim Izetbegovićevim djelovanjem nanesena je velika šteta BiH i njenim interesima, ne samo u procesu dokazivanja odgovornosti Srbije za brutalnu agresiju, nego i kroz urušavanje državnih institucija, od degradiranja sudova i tužilaštava, do rastakanja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i urušavanja javnog RTV servisa.

U odnosu na antidržavničko djelovanje SDA-ovog trajnog političkog partnera, HDZ-a BiH, Predsjedništvo SDP BiH je osudilo retrogradne koncepte etnoteritorijalne dominacije koje ova stranka zastupa. Poručeno je da su izmjene izbornog zakonodavstva, kao i šire reforme ustavnog uređenja države, moguće jedino na principima određenim u presudama Evropskog suda za ljudska prava. Reforme i napredak u FBiH su mogući jedino smanjenjem administrativnih jedinica kroz potpuno ukidanje kantona, što je inicijativa koju je SDP BiH već pokrenuo.

S tim u vezi, jedino prihvatanje koncepta po kojem svi građani imaju mogućnost da biraju i da budu izabrani, neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, može biti prihvatljivo za SDP BiH.

Predsjedništvo SDP BiH je naglasilo da će se takvim izmjenama izbornog zakonodavstva i političkog ustroja svakako pristupiti nakon što jedinstvene građanske političke opcije preuzmu dominantnu poziciju u državi nakon izbora 2018. godine.

 

NV / sdp.ba

Na vrh