Izetbegović: Uvjeren sam da se većina Srba ne poistovjećuje sa Mladićem

22. Nov 2017. | 20:11 | NV
izetbegovic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je pres-konferenciju povodom presude Ratku Mladiću. Govoreći o samoj presudi i tačkama po kojima je Mladić osuđen, Izetbegović je naveo je da je sudija Orie izjavio da će Mladić ostati upamćen u svijetu kao zločinac za najstravičnije zločine koje čovječanstvo poznaje.

“Nadam se i uvjeren sam da je formulacija o bosanskim Srbima trebala biti precizinija i odnositi se na rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih. Uvjeren sam da tiha pretežna većina bosanskih Srba ne poistovjećuje sa Ratkom Mladićem i sa zločinima koje sam namjerno pobrojao, da ih ne opravdava”.

”Od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH je skinuti hipoteku zločina sa naroda, locirati je na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i kakve su funkcije obnašali. Ratko Mladić je zločinac i kukavica jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, djecu, civile”, dodao je član Predsjedništva.

On je naglasio da nijedan narod Ratka Mladića ne bi smio smatrati herojem.

”Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima valja dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, praviti o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otreženjenja i prestanak takve prakse u BiH. Prihvatanje istine je jedini put i jedini način da budućnost u BiH bude bolja od prošlosti”, zaključio je on.

 

NV / NAP

Na vrh