Izlazne ankete: Kolinda Grabar-Kitarović vodi ispred Ive Josipovića

Prema izlaznim anketama u drugom krugu izbora za predsjednicu Hrvatske izabrana je HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović s prednošću od gotovo tri posto

11. Jan 2015. | 19:34 | D.R
34693


Izlazne ankete koje je za sve tri nacionalne televizijske kuće provela agencija Ipsos Puls pokazale su da je Grabar Kitarović osvojila 51,40 posto glasova, a Josipović 48,60 posto glasova.

Razlika od 2,8 posto je premala da bi se već moglo zaključiti tko je pobjednik.

Prošla izlazna anketa procijenila je rezultate prvog kruga izbora s pogreškom manjom od pola posto.

Rezultati ankete ne uključuju glasove iz BiH i dijaspore.

Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasovali procjenjuje rezultate izbora. Izlazna anketa provodi se na uzorku od desetak tisuća birača. Statistička pogreška iznosi 4 posto.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljivati nepotpune i privremene rezultatima koji će stalno obnavljati.

Zbog tjesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tijesnu pobjedu, aktualni predsjednički izbori smatraju se najneizvjesnijim do sada.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Prvi rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkad će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljavati nepotpune i privremene rezultate koje će stalno obnavljati.

Drugi krug izbora obilježila je odlična izlaznost, pokazuju podaci DIP-a po kojima je do 16,30 sati glasovala gotovo polovica birača, odnosno njih 48,23 posto. U apsolutnim brojkama, to je 1,7 milijuna birača, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin,

Mjereno u postotcima, izlaznost je najveća u Karlovačkoj (53,2) i Varaždinskoj županiji (52 posto), najmanja u Zadarskoj (43,9), te Brodsko-posavskoj (44,3) i Primorsko-goranskoj (44,7 posto) županiji.

(Agencija FENA)

Na vrh