Izložba o Hajrudinu Krvavcu – Šibi otvorena u Sarajevu

Multimedijalna izložba posvećena bosanskohercegovačkom režiseru Hajrudinu Krvavcu - Šibi otvorena je večeras u Kinoteci BiH u Sarajevu

11. Nov 2014. | 20:26 | S.M
31574a


Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Jasmin Duraković rekao je na otvaranju da je Krvavac pripadao generaciji bh. autora koji su karijeru započeli snimajući dokumentarne filmove, da bi kasnije neki od njih dobili priliku da snimaju igrane.

Dodao je da je Krvavac već u prvim ostvarenjima pokazao sposobnost da bude istinit i blizak publici, te da će u bosanskohercegovačkoj i jugoslovenskoj kinematografiji ostati zapamćen po tome što je snimio neke od najvećih filmova žanra koji je kasnije nazvan "crvenim vesternom", a to su "Diverzanti", "Most", "Valter brani Sarajevo" i "Partizanska eskadrila".

Duraković je kazao da je Krvavac svojim filmovima dokazao da akcioni film ne mora nužno biti ostvarenje niže umjetničke vrijednosti.

Na otvaranju izložbe pročitano je pismo filmskog kritičara Duška Dimitrovskog, koji nije mogao prisustvovati otvaranju, a koji je istakao da za Krvavca u formalnom smislu važi odrednica koja je bila karakteristična za holivudskog veterana i jednog od najboljih svjetskih režisera akcijskih filmova Roberta Aldricha koji je kroz akciju prikazivao i psihologiju glavnih junaka.

Dimitrovski u svom pismu navodi da je publika voljela Krvavčeve filmove iako ih je tadašnja kritika suviše oštro ocjenjivala, ali da su oni sa svojim evidentnim kvalitetima nadživjeli i svog autora i njegovo vrijeme, te dobili brojna priznanja od kojih je Krvavcu bilo najdraže da je "Valter brani Sarajevo" nakon dobrog prijema u zemlji bio dugo vremena najgledaniji film u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta – Kini.

Na izložbi su prikazani inserti filmova Hajrudina Krvavaca, kao i različiti eksponati koji svjedoče o njegovom velikom talentu.

Krvavac je za svoj rad odlikovan Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva, 27-julskom nagradom SR BiH, Ordenom rada sa Zlatnim vijencem i Ordenom Republike sa Srebrenim zracima.

Izložba, čiju organizaciju je finansijski podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, za posjetioce će biti otvorena do 21. novembra, od 10 do 15 sati i od 17 do 20 sati.

  • FOTO: FENA
  • FOTO: FENA
  • FOTO: FENA
  • FOTO: FENA
  • FOTO: FENA
  • FOTO: FENA

(Agencija FENA)

Na vrh