Izmjerene visoke koncentracije zagađujućih tvari u Sarajevu, Lukavcu, Tuzli i Zenici

Na stanicama za praćenje kvaliteta zraka u Federaciji BiH u petak i subotu su izmjerene po zdravlje opasno visoke koncentracije zagađujućih tvari (lebdećih četica-odnosno prašine), naročito na mjernim mjestima u Sarajevu (Otoka, Ilidža), Lukavcu, centru Tuzle i Zenici

9. Jan 2016. | 19:11 | D.R
52716


Osim lebdećih čestica u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Kaknju i koncentracije sumpordioksida prekoračuju granične vrijednosti.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH navode da u tim područjima treba izbjegavati napore na otvorenom, a posebno osjetljive grupe stanovništva trebaju reducirati boravak na otvorenom.

"Ovakvo stanje je u skladu s opštim meteorološkim uslovima koji vladaju u kotlinskim centrima Bosne i ljudskim aktivnostima. Poboljšanje stanja se očekuje od nedelje poslijepodne kada se očekuje snžniji prodor južnog vjetra koji bi u naredna dva dana trebao da obezbjedi odnose u prizemnim slojevima atmosfere koji će omogućiti disperziju zagađujućih tvari i smanjenje koncentracija štetnih materija u zraku", – navedeno je u saopćenju.

(Agencija FENA)

Na vrh