Izrael: 20 organizacija dobilo zabranu ulaska u zemlju, među njima i organizacija koju podržava Corbyn

8. Jan 2018. | 09:10 | NV
Jeremy Corbyn, the leader of Britain's opposition Labour Party, arrives to deliver a speech in Carlisle, England, Britain June 4, 2017.  REUTERS/Andrew Yates

Izrael je objavio listu 20 organizacija iz cijelog svijeta čijim članovima će biti zabranjeno da uđu u tu zemlju, prenio je portal CDM.

Izraelski ministar Gilad Erdan, zadužen za strateške poslove, izjavio je da grupe na toj crnoj listi “operišu konstantno i neprekidno” protiv Izraela, koristeći kampanju huškanja i laži.

Lista je dio izraelskih napora protiv međunarodnog pokreta bojkota, sankcija i deinvestiranja protiv jevrejske države.

Nije jasno kako će se zabrana primjenjivati, ali može da se odnosi na hiljade ljudi.

Među njima je Jevrejski glas za mir, ljevičarska organizacija iz SAD koja ima ima više od 13.000 članova. Na listi su grupe iz Francuske, Čilea, Južne Afrike…

Na listi je i jedna grupa čiji je pokrovitelj lider britanske opozicije Jeremi Corbyn, navode izraelski mediji, a zove se Kampanja solidarnosti s Palestinom. Britanski političar je nekada bio predsjedavajući te grupe.

Izraelska ministarstva strateških i unutrašnjih poslova odlučila su da će oni koji imaju visoke pozicije u bilo kojoj od tih 20 organizacija sa liste biti takođe u nju uključeni, što znači da bi lideru britanske Laburističke partije moglo biti zabranjeno da uđe u Izrael.

 

NV

Na vrh