Izrael i Egipat potpisali sporazum o isporuci prirodnog gasa: Posao vrijedan 15 milijardi dolara

20. Feb 2018. | 07:59 | NV
gas1

Izrael i Egipat su sklopili “historijski ugovor”, rekao je jučer izraelski premijer Benjamin Netanyahu, u obraćanju povodom sklapanja poslovnog ugovora između izraelskih i egipatskih kompanija.

Naime, iz Izraela ka Egiptu za deset godina biće isporučeno 64 milijarde kubnih metara prirodnog gasa, prenosi The Times of Israel. Vrijednost posla iznosi 15 milijardi američkih dolara.

Prirodni ga koji će Izrael isporučiti Egiptu dolazi iz nalazišta Tamar i Leviatan, a postoji nekoliko opcija transporta. The Times of Israel navodi da bi se gas ka Egiptu moga transportovati preko instalacija koje povezuju Izrael i Jordan i onda dalje ka Egiptu i čija je gradnja u toku, direktnom vezom ka gasovodima u Egiptu ili čak povezivanjem gasovoda Izraela i Egipta. Isporuka kreće čim se završi infrastruktura, a Izrael je u obavezi da do 2030. godine isporuči sav ugovoreni gas.

Izraelski analitičari ocjenjuju da se radi o važnom poslovnom dogovoru te baš kao i Netanyahu ističu da će to ojačati regionalnu poziciju Izraela na Bliskom istoku.

Sa druge strane, ugovor od 15 milijardi dolara sam za sebe govori o svojoj ekonomskoj vrijednosti.

 

NV

Na vrh