Izrael napao ciljeve u blizini Damaska

30. Nov 2016. | 08:55 | NV
Two Israeli Defense Force-Air Force F-15D Eagle aircraft practice air defense maneuvers mission over the Nevada Test and Training Ranges, at Nellis Air Force Base (AFB), Nevada (NV), during Exercise RED FLAG 04-3. Exercise RED FLAG is a realistic combat training exercise involving the Air Forces of the US and its Allies.

Sinoć je izraelska vojska napala na sirijski grad Al-Saboorah u blizini Damaska, koji je pod kontrolom vladinih snaga, prenose mediji.

Napad je izvršen iz aviona, ali izraelski avioni nisu ušli u sirijski zračni prostor, već su rakete ispalili iz libanskog zračnog prostora koristeći poznate izraelske rakete Have Nap (poznate i pod imenom Popaj). Podsjetimo, radi se o navodećim raketama zrak-zemlja dometa 78 kilometara, a postoje i verzije rakete koje koristi i izraelska mornarica.

Prema prvim informacijama radilo se o napadu na pozicije Hezbollaha, libanskog pokreta koji se uspješno bori protiv Izraela, Al-Qaide, ISIL-a i drugih ekstremističkih grupa širom Sirije. Napad se desio u blizini autoputa kojeg Hezbollah često koristi prilikom putovanja od Damaska do Libana. Za sada nije prijavljena nikakva šteta, niti broj žrtava.

Napad Izraela i način na koji je izveden veoma je indikativan. Prvo, zadnjih sedmica sirijska armija i Hezbollah nezaustavljivo oslobađaju Siriju od različitih grupa, a napad se dešava upravo sada.

I drugo, sirijsko nebo je pokriveno protivvazdušnom odbranom, kako ruskom tako i sirijskom. Prije nekoliko mjeseci sirijska armija iz sistema S-200 (znatno unaprijeđeni dolaskom Rusa u Siriju, po priznanju iz Rusije) gađala izraelski avion koji je napao položaje sirijske vojske. Sirijska armija tvrdi da je avion oboren, dok izraelska strana priznaje da je na avion otvorena vatra, ali tvrde da avion nije pogođen. Zbog toga, izraelska vojska je lukavo iskoristila zračni prostor druge države da napadne treću, kršeći mnoge propise međunarodnog prava.

Kako će Rusija i Sirija reagovati na ovaj napad u narednim danima ostaje da se vidi. Ono što se može očekivati je neka vrsta osvete Hezbollaha, jer su to uvijek do sada radili pažljivo birajući trenutak i metu napada.

 

NV / foto ilustracija military.wikia.com

Oznake: > >

Na vrh