Izrael održao tajne sastanke sa SAD i Rusijom: Iran mora napustiti Siriju

10. Aug 2017. | 09:51 | NV
trump-putin

Prije nego li će predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Donald Trump i Vladimir Putin, u Njemačkoj na marginama samita G-20 7. jula ove godine dogovoriti prekid vatre u južnom dijelu Sirije, odvijala se diplomatska ofanziva Izraela, piše izraelski Haaretz.

Izraelski zvaničnici su održali seriju sastanaka sa predstavnicima Rusije i SAD te Jordana, sa zahtjevom da se nakon uništenja ISIL-a Iran natjera na povlačenje iz Sirije. Serija tajnih sastanaka, o kojima je Haaretzu govorio izraleski zvaničnik, održana je u Amanu i u evropskim prijestolnicama.

Izraelski zvaničnici su imali različite zahtjeve povodom najave da će se na jugu Sirije uspostaviti “zona deeskalacije” i zbog toga je Izrael sačinio visoku delegaciju koju su činili predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane, izraelske vojske i tajne službe Mossad, dok su sa američke strane prisustvovali Michael Ratney i Brett McGurk, specijalni Trumpovi izaslanici za Siriju. Ruse je predstavljao Aleksandar Lavrentijev, specijalni Putinov izaslanik za Siriju.

U Amanu su se dogovarali predstavnici Izraela, SAD i Jordana i iznijeli su slična mišljenja o Siriji, piše Haaretz.

Nekoliko dana kasnije u jednom evropskom glavnom gradu Izrael je razgovarao sa Amerikancima i Rusima, ali ovaj put izraelska delegacija je bila važnija od one iz Amana.

Na tom sastanku Rusija i SAD su iznijele stav da će uspostavljanje prekida vatre u južnom dijelu Siriji omogućiti uništenje ISIL-a, jer će se sve strane boriti protiv te grupe, dok je Izrael govorio o “dugoročnoj strateškoj perspektivi” koja se treba osvrnuti za završetak rata i pojačano prisustvo Irana u Siriji.

Izrael ne samo da je bio protiv toga da se Irance drži dvadeset kilometara od njihove granice, nego da ih se potpuno izbaci iz Sirije. Izrael je tražio od Rusije i SAD, piše Haaretz, da se Iran, Hezbollah i šiitske milicije izbace iz Sirije.

Izrael je izrazio zabrinutost da će prisustvo Iranaca u Siriji dovesti do opasnosti po Izrael i Jordan, da će Sirija postati baza za rakete kao što je slučaj u Libanu i Gazi, te da će se narušiti ravnoteža između sunita i šiita u Siriji i u okolnim sunitskim državama.

Međutim, kada su konačno Trump i Putin dogovorili prekid vatre na jugu Sirije i draft ugovora poslali u Izrael nakon nekoliko dana, izraelski zvaničnici su bili šokirani jer sve u dokumentu je bilo protivno pozicijama Izraela. U sporazumu nisu spomenuti ni Iran ni Hezbollah, već je neodređeno stajalo da treće strane ne smiju ulaziti u uspostavljenu “zonu deeskalacije”, a o Irancima u ostaku Siriji nije bilo ni pomena.

Benjamin Netanyahu je izrazio svoje negodovanje zbog ovoga sporazuma u Parizu, tokom sastanka sa francuskim predsjednikom Emmaneulom Macronom i govorio o promjeni ravnoteže snaga u regiji u korist Irana.

Prošle sedmice je, piše Haaretz, održan sastanak Kabineta za sigurnost u Izraelu i na njemu je ocijenjeno da je sporazum Rusije i SAD loš za Izrael jer ne uzima u obzir pozicije Tel Aviva. U međuvremenu, Izrael je nastavio sa diplomatskim pritiskom na Washington i Moskvu da se sporazum promjeni i da se Iranu ne dozvoli ostanak u Siriji.

Ruski ministar Sergej Lavrov je javno prije dvije sedmice rekao da Rusija uzima u obzir i interese Izraela, dok je sa druge strane Konstantin Kosačev, predsjednik vanjskopolitičkog odobora gornjeg doma ruskog parlamenta, na svom Facebook profilu napisao da Izrael mora naučiti “da živi s tim” da su Rusija i SAD dogovorile primirje na jugu Sirije i da se to neće promjeniti zbog straha kojeg ima Izrael. Kosačev je bio precizan i rekao je da “izraelski motivi nisu prikriveni: Oni strahuju od jačanja Irana u regiji te također, čini se, od toga da se ograniče mogućnosti Tel Aviva da djeluje protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Međutim, niko neće ukinuti tako važan dokument koji daje nadu za poboljšanje situacije u Siriji samo zbog izraelskih pretpostavki o hipotetičkim namjerama Irana.”

Američki državni sekretar Rex Tillerson je izjavio prošle sedmice da “iranska vojska iz Sirije, bilo da se radi o Iranskoj revolucionarnoj gardi, plaćeničkim milicijama, stranim borcima” mora otići.

Oglasili su se nakon toga i iz Irana. Hassan Rouhani je poručio da Iran ostaje u Siriji do kada to bude tražio Damask.

 

NV

Na vrh