Izrael ponovo napao Siriju

7. Sep 2017. | 20:54 | NV
Two Israeli Defense Force-Air Force F-15D Eagle aircraft practice air defense maneuvers mission over the Nevada Test and Training Ranges, at Nellis Air Force Base (AFB), Nevada (NV), during Exercise RED FLAG 04-3. Exercise RED FLAG is a realistic combat training exercise involving the Air Forces of the US and its Allies.

Izraelski borbeni avioni gađali su danas položaj sirijske vojske u provinciji Hama iz libanskog vazdušnog prostora, saopštila je sirijska vojna komanda, prenosi Srna.

Vojska navodi da je napad izvršen nedaleko od grada Masyafa i upozorila na “opasne posljedice ove agresivne akcije po bezbjednost i stabilnost regiona”. U saopštenju se navodi da su poginula dva vojnika, a lokalni izvori potvrdili su da je u napadu pričinjena materijalna šteta, prenio je portal Al Masdar News.

Izraelski mediji su javili da je izraelski avion koristio zračni prostor Libana i odatle napao ciljeve u Siriji, čime je izbjegao protivvazdušnu odbranu Sirije.

Izraelski vojni portparol ranije je odbio da komentariše izvještaje o napadu u Siriji i rekao da armija ne razgovara o operativnim pitanjima.

Izraelski zvaničnici ranije su priznali da je Izrael napadao konvoje sa oružjem za libansku grupu Hezbollah, koja je saveznik sirijske vlade.

Amos Yadlin, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, napisao je na “Twitteru” da novi napad nije bio rutinski i da je meta bio sirijski vojni naučni centar. Ranije je izraelski Haaretz pisao da je Izrael zabrinut navodnim fabrikama modernih raketa, a koje Iran gradi u Siriji i Libanu s ciljem da u jednom trenutku napadnu Izrael.

Međutim, ono što je indikativno je da napad Izraela dolazi samo nekoliko dana nakon što je Rusija saopštila da je zajedno sa Sirijom u toj državi uspostavila “integrisani sistem protivvazdušne odbrane”, odnosno da je uvećanja saradnja između sirijske protivvazdušne odbrane i ruskih vojnika raspoređeni u Siriji.

Pojedini ruski analitičari su današnji napad Izraela ocijenili kao poruku Tel Aviva Rusiji i ispitivanje koliko daleko je Rusija spremna ići u zaštiti Sirije, posebno nakon što se ruski predsjednik Vladimir Putin oglušio na pozive izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da iz Sirije ukoloni iranske vojnike i pripadnike Hezbollaha.

 

NV / foto ilustracija military.wikia.com

Na vrh