Izrael pozdravio ukidanje imena OŠ “Mustafa Busuladžić”

12. Mar 2018. | 15:39 | NV
873x400

Država Izrael pozdravlja odluku Skupštine Kantona Sarajevo da ukine odluku o imenovanju osnovne škole u Sarajevu po “veoma kontroverznoj antisemitskoj ličnosti Mustafi Busuladžiću”, saopćeno je iz Ambasade Izraela u Tirani, prenosi portal avaz.ba pozivajući se na agencije.

Kako se dalje navodi, Ambasada Izraela pozdravlja napore koje je poduzela Skupština KS da se ispravi nesretna odluka iz oktobra 2016. godine.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je tada Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole “Dobroševići” na području općine Novi Grad u Javnu ustanovu Osnovna škola “Mustafa Busuladžić”. Opozicija je napustila skupštinu prije glasanja.

“Ovaj potez predstavlja važan korak prema priznanju bogatog antifašističkog naslijeđa ponosnog naroda vaše zemlje”, navodi se u saopćenju.

“Država Izrael sigurna je da će svi nivoi vlasti u BiH nastaviti pružati sigurnost svojim manjinama, uključujući jevrejsku zajednicu, govoreći glasno protiv antisemitizma, poricanja holokausta i svakog historijskog revizionizma o djelima nacista i njihovih kolaboranata širom Evrope”, stoji u saopćenju.

Podsjetimo, zastupnici Skupštine KS su sa 18 glasova ‘za’, šest ‘protiv’ i tri ‘suzdržana’ prošle sedmice donijeli odluku o stavljanju van snage odluke o izmjeni naziva ove osnovne škole na području općine Novi Grad.

Ana Babić (SBB), predsjedavajuća Skupštine KS, istaknula je da se radi o obrazovnoj ustanovi koju pohađaju djeca, a prema Konvenciji UN-a “dužnost nam je da im osiguramo ustanovu koja je neupitna po svom nazivu”, podsjeća avaz.ba.

 

NV / foto avaz.ba

Na vrh