Izrael šalje više od 16.000 migranata u zapadne zemlje koje o tome nisu obavještene

3. Apr 2018. | 07:59 | NV
48795

Vlada u Izraelu odbacila je plan za deportaciju afričkih migranata u Afriku, jer je, kako kažu, sa UNHCR-om postignut sporazum da više od 16.000 Afrikanaca bude poslato u zapadne zemlje, prenosi Tanjug.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je da je sa Agencijom UN za izbjeglice postignut dobar sporazum.

“On nam omogućava da riješimo ovaj problem na način koji služi i štiti interesima države Izrael i daje rješenje za stanovnike južnog Tel Aviva i drugih krajeva, kao i za ljude koji su došli u Izrael”, ocijenio je Netanyahu, prenosi AP.

Među zemljama koje će prihvatiti migrante, Netanyahu je naveo Kanadu, Italiju i Njemačku, ali izgleda da one još nisu obaviještene o tom planu, piše Reuters.

Ostalim migrantima u Izraelu, od kojih su mnogi zatražili azil, biće dozvoljeno da još najmanje pet godina ostanu u zemlji, u koju su ušli nelegalno pješice preko granice sa Egiptom.

Visoki komesar za izbjeglice UN u saopštenju je potvrdio da je potpisan sporazum s Izraelom, ali nije imenovao zemlje koje će prihvatiti te migrante.

Portparol njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da nije upoznat ni sa kakvim planovima da se afrički migranti presele iz Izraela u Njemačku.

Izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Italije, pak, tvrdi da nije postignut dogovor s Italijom “u kontekstu bilateralnog sporazuma između Izraela i UNHCR”.

Kancelarija izraelskog premijera je ranije saopštila da je postignuto “razumijevanje bez presedana” i da će više od 16.000 Afrikanaca biti upućeno u razne zapadne zemlje.

Taj sporazum će biti sproveden u tri faze u narednih pet godina, a oni koji budu ostali u Izraelu biće integrisani i biće im odobren status.

Afrikanci, skori svi iz Eritreje i ratom razorenog Sudana, održali su zbog toga više protesta, ističući da veoma cijene Izrael, ali da strijepe od protjerivanja. Izrael smatra da većina od skoro 40.000 migranata traži posao i da stoga nema obavezu da ih zadrži, navodi AP.

 

NV / Tanjug

Na vrh