Izrael traži da Trump održi riječ o Iranu: Iran je nova Sjeverna Koreja, poručili iz Izraela

11. Sep 2017. | 21:32 | NV
gallery-1466520354-trump-hat-2

Izraelski ministri upozorili su danas na nove prijetnje Irana Izraelu, prenose izraelski mediji.

“Premijer (Benjamin Netanyahu) mora zahtjevati od predsjednika (SAD Donalda) Trumpa da zamrzne, izmijeni ili poništi (međunarodni) nuklerni sporazum sa Iranom”, rekao je ministar Yisrael Katz, zadužen za obavještajne službe i strateške poslove.

Dodao je da se Iranu nikada ne može dozvoliti da ima nuklearno oružje i da bi “Trump trebalo da učini ono što je obećao”.

“To je jedan od najgorih sporazuma ikada, upravo kako je Trump rekao”, podsjetio je izraelski ministar na godišnjoj konferenciji u Institutu za kontraterorizam u Herzliya kraj Tel Aviva.

Katz je rekao da Vlada Sirije i Iran rade na dugotrajnom sporazumu koji će iransko prisustvo u Siriji učiniti trajnim.

Taj sporazum je sličan onome koji je režim sirijskog predsjednika Bashara Assada postigao s Rusijom, rekao je on.

Upozorio je da će, ako bude dopušteno da se stabilizuje iransko prisustvo u Siriji, sljedeći korak biti iranske pomorske, kopnene i vazduhoplovne baze na sirijskom tlu s vojnicima iz Iraka, Pakistana i Afganistana čiji će broj dostići desetine hiljaada, a svi s jednim ciljem da se bore protiv Izraela.

Izraelski ministar iz vladajuće konzervativne partije Likud premijera Benjamina Netanyahua je savjetovao američkom lideru da uči na primjeru Sjeverne Koreje, odnosno na propalim pokušajima svijeta da pregovara s vlašću te zemlje o tome da zaustavi nuklearni program.

“Iran je nova Sjeverna Koreja. Moramo djelovati sada, kako sutra ne bismo žalili za onim što nismo učinili jučer”, rekao je Katz.

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett rekao je da je “Iran s nuklearnim sposobnostima jedina egzistencijalna prijetnja s kojom se Izrael suočava”, mnogo veća od prijetnje palestinskog Hamasa i libanskog Hezbollaha.

On je podsjetio da je Iran “ogromna zemlja” u poređenju s Izraelom, što znači da iako je moguće da uništiti Izrael nuklearnim napadom, izraelska nuklearna reakcija ako je to opcija, duboko će povrijediti Iran, ali neće uništiti iranski narod, niti će tu cijelu zemlju pretvoriti u radiokativnu pustoš.

“Nismo doveli jevrejski narod iz raznih zemalja širom svijeta da služi kao meta nuklearnog napada”, rekao je Bennett, vođa nacionalističke partije Jevrejski dom, uz aluziju na izraelski nuklearni odgovor iako ta zemlja nikada nije ni priznala, niti je porekla da posjeduje atomsko oružje.

 

NV / Beta

Na vrh