Izrael uklonio sve sigurnosne mjere na ulazu u Al-Aqsa džamiju

27. Jul 2017. | 15:10 | NV
jerusalem(1)

Izraelske vlasti uklonile su sve preostale sigurnosne mjere na ulazu u kompleks u kojem se nalazi džamija Al-Aqsa u Jerusalemu, prenosi agencija Patria.

Nakon što su u utorak skinuti detektori za metal, uklonjena je i infrastruktura za takozvane pametne kamere koje je Izrael namjeravao da postavi umjesto detektora kako je planirano, a sve u skladu sa zahtjevima muslimanske vjerske uprave Vakf (Wakf) zadužene za to mjesto sveto i za Jevreje, navode izraelski mediji.

Uprava je ipak odlučila da se jutarnje molitve danas održe izvan svetilišta.

Iz redova izraelskih snaga sigurnosti saopćeno je da su spremni za petak kada se zbog džume namaza u komleksu džamije očekuje veliki broj vjernika, te se strahuje da mi ponovo mogli eskalirati sukobi.

Muslimanski lideri su rekli vjernicma da nastave da se mole van svetog mjesta dok oni ne odluče kako da postupe nakon poteza Izraela.

Jedan od lidera Hamasa je putem svog Twitter profila poručio kako uklanjanje detektora metala predstavlja “historijsku pobjedu“ naroda Palestine.

“Danas naš narod slavi uklanjanje kapija, sutra će slaviti uklanjenje same okupacije”, poručili su iz Hamasa.

Sukobi su počeli 14. jula nakon ubistva dvojice izraelskih policajaca, a nakon toga su izraelske snage sigurnosti ubile šest palestinskih demonstranata, a na stotine ljudi je povrijeđeno u sukobima.

 

NV / NAP

Na vrh