Izrael: Za djelovanje Irana i Hezbollaha biće odgovorna Sirija

23. Jun 2017. | 08:33 | NV
26697

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da ta država “Siriju drži odgovornom” za sve akcije Irana i libanskog Hezbollaha.

“Upozoravam sirijsku vladu, koja ohrabruje Iran i Hezbollah, da ne pretvaraju Siriju u isturenu bazu protiv Izraela”, rekao je Lieberman u obraćanju na konferenciji u izraelskom gradu Herzliya.

Lieberman je dodao da njegova država ne želi rat, ali da neće oklijevati da reaguje. Podržao je i mogući dogovor Sjedinjenih Američkih Država i Rusije o uspostavljanju sigurnih zona u Siriji, ali istakao da to “neće zaustaviti Izrael u ostvarivanju svojih interesa.”

Obraćanje Liebermana je uslijedio nakon što je Iran balističkim raketama napao položaje ISIL-a u Siriji.

Izraelski Haretz podsjeća da Izrael ne želi u Siriji vidjeti Iran i Hezbollah, a da je ranije od SAD tražio da se između granice Sirije sa Izraelom i Jordanom uspostavi “tampon zona”, koja bi Iran i Hezbollah odmakla od izraelskih granica.

Izrael je nekoliko puta u zadnjih godinu dana napadao položaje u Siriji, tvrdeći da je želio uništiti konvoje, ili skladišta, sa modernim oružjem koje je Iran poslao Hezbollahu u Liban.

Sa druge strane, lider Hezbollaha Hassan Nasrallah je ranije izjavio da je taj libanski šiitski pokret spreman i ima rakete da napadne i izraelski nuklearni reaktor Dimona.

U zadnjem ratu koji su vodili Izrael i Hezbollah 2006. godine (od 12. jula do 14 augusta), Hezbollah je prema Izraelu ispalio više od četiri hiljade raketa. U tim borbama Hezbollah je usmrtio 121 izraelskog vojnika, 1 244 ranio, a ubijena su i 46 civila, od čega dva nisu bili državljani Izraela. Sa druge strane, Izrael je usmrtio, prema različitim izvorima, od 187 do 500 pripadnika Hezbollaha i više od 20 pripadnika savezničkih milicija, zatim 44 libanska vojnika i preko hiljadu civila, od čega je najmanje bilo njih 50 koji nisu bili državljani Libana.

Zbog sirijskog rata smatra se da je Hezbollah dodatno ojačao i da su njegovi vojni kapaciteti ojačani u odnosu na 2006. godinu, posebno po broju raketa kratkog i srednjeg dometa, a to je ono što najviše brine i Izrael, saopštili su izraelski zvaničnici više puta.

 

NV

Na vrh