Izraelski vojnici ubili palestinskog maloljetnika

Izraelska vojska je ubila palestinskog maloljetnika u blizini Hebrona, na jugu Zapadne obale, saznaje se u petak iz palestinskih bolničkih i sigurnosnih izvora

20. Jun 2014. | 09:43 | S.K
24609


Foto: EPA/ABIR SULTAN

Četrnaestogodišnji Mohamed Dudin je ubijen iz vatrenog oružja, nakon što su vojnici ušli u selo Dura, južno od Hebrona, u okviru njihove operacije potrage za trojicom Izraelaca koji su nestali prije osam dana, prema ovim izvorima.

Maloljetnik je pogođen metkom u prsa i umro je u bolnici u Hebronu.

Još jedan Palestinac je ubijen iz vatrenog oružja u ponedjeljak ujutro u sličnim okolnostima u izbjegličkom logoru Jalazone, u blizini Ramalaha.

U saopćenju, vojska je navela da je djelovala u toku noći s četvrtka na petak u Duri i drugim gradovima i palestinskom izbjegličkom logoru na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vojska je u zoru uhapsila 25 Palestinaca, što je ukupno 300, većinom pripadnika islamističkog pokreta Hamas, koji su zatočeni od 12. juna, prema vojnom saopćenju. 

Vojnici su pretresli oko 200 zgrada i oduzeli materijal u devet karitativnih institucija Hamasa, precizirano je u saopćenju.

Izraelska vojska je pokrenula najveće raspoređivanje na Zapadnoj obali nakon okončanja druge Intifade 2005. godine, kako bi pokušala locirati tri izraelska mladića oteta prije sedam dana.

Studenti, 19-godišnji Eyal Yifrach, 16-godišnji Naftali Frenkel i 16-godišnji Gilad Shaer, nestali su u blizini Goush Etziona, bloka naselja koje je u potpunosti pod izraelskom kontrolom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je optužio Hamas da je odgovoran za otmicu.

(Agencije)

Oznake: >

Na vrh