Izvještaj za Senat SAD o BiH: Banja Lukom se prožima ruski utjecaj

13. Jan 2018. | 16:20 | NV
senat(6)

U izvještaju nazvanom “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD”, koji je objavio N1, navodi se da su dijelovi vlade u Bosni i Hercegovini izrazili želju da se priključe NATO-u.

“Da bi se krenulo naprijed, međutim, sve tri konstitutivne nacionalnosti zastupljene u bosanskom Predsjedništvu – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – morat će se složiti oko bosanske aplikacije za NATO i provesti odgovarajuće reforme“, navodi se u tom izvještaju, prenosi Patria.

Izvještaj su za Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pripremili senatori iz reda Demokrata. Dalje se navodi da je Republika Srpska jedna je od dvije u velikoj mjeri autonomne ustavne jedinice u Bosni. Većinski je srpska i održava bliske odnose s Moskvom. Prigovor RS na pridruživanje NATO bi srušio svaki dogovor. Iako je centralna vlada u Sarajevu izrazila podršku za provođenje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), parlament u RS je u oktobru 2017. godine donio neobavezujuću rezoluciju protiv potencijalnog članstva Bosne u vojnom savezu.

Posljednjih godina Rusija je pojačala svoj odnos s premijerom RS Miloradom Dodikom, koji bi se mogao pokazati korisnim za ometanje Bosne u kontekstu NATO-a, navodi se u izvještaju dalje, u kojem stoji i to da je Putin nekoliko puta sa predsjednikom bh. entieta RS, iako on nije šef bh. vlade.

Posljednjih godina Rusija je pojačala svoj odnos s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji bi se mogao pokazati korisnim za ometanje Bosne u kontekstu NATO-a, navodi se u izvještaju.

“Iako Dodik nije šef bosanske vlasti, Vladimir Putin sastao se s njim u više navrata, ne susrećući se sa centralnom vladom u Sarajevu – diplomatski protokol koji jasno pokazuje da je on ruski sagovornik. Ruska vlada je također javno izrazila svoju podršku referendumu u RS za koji je Ustavni sud utvrdio da je povrijeđeno pravo nesrba”, stoji u izvještaju.

“Ako bi Bosna trebala napraviti značajan napredak prema NATO-u, Rusija bi mogla utjecati na RS kako bi spriječila napredak. Medijski prostor već je spreman za tu mogućnost jer se mediji RS oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz Sputnika u Beogradu. Ruski utjecaj u Banjaluci, de facto glavnom gradu RS, se prožima – središnji kiosci su ispunjeni majicama, šaljicama za kafu i drugim suvenirima koji veličaju Rusku Federaciju i Vladimira Putina”, navodi se u izvještaju.

“Ruski utjecaj u Banjaluci, de facto glavnom gradu RS, se prožima – središnji kiosci su ispunjeni majicama, šaljicama za kafu i drugim suvenirima koji veličaju Rusku Federaciju i Vladimira Putina”, kaže se u izvještaju između ostalog.

 

NV / NAP

Na vrh