Izvoz oružja raste: U vrhu liste SAD, Rusija i Francuska

14. Mar 2018. | 23:04 | NV
2602991 04/09/2015 An S-400 "Triumf" antiaircraft missile system is among other Defense Ministry's air defense missile battalions put on combat alert in the Moscow Region. Kirill Kallinikov/Sputnik

Globalna trgovina oružjem u posljednjih pet godina povećana je za deset posto. Najveći izvoznik su SAD sa 34 posto udjela u trgovini, a slijedi Rusija sa 22 posto, saopštio je Institut za mirovne studije SIPRI iz Stokholma.

Poslije SAD i Rusije, na spisku izvoznika slijede Francuska, Njemačka i Kina, dok je Indija najveći uvoznik oružja.

Porast prodaje stručnjaci objašnjavaju najviše povećanom nabavkom oružja u Aziji, Okeaniji i na Bliskom istoku.

Izvještaj se odnosi na krupno oružje, poput raketnih sistema, aviona i tenkova, a ne obuhvata puške, pištolje i municiju.

SAD su povećale izvoz oružja za četvrtinu i izvoze ga u 98 država. Ugovore je najvećim dijelom zaključivala administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

U posljednjem petogodišnjem razdoblju ruski izvoz je opao za sedam posto, ali ta zemlja i dalje zauzima drugo mjesto u svjetskoj trgovini krupnim oružjem.

Uprkos političkim raspravama na Zapadu o tome treba li izvoziti u zemlje koje su u ratu, SAD i evropske države ostaju glavni izvoznici za region pogođen sukobom.

Najveći uvoznik oružja ostaje Indija, koja je kupila 12 posto ukupne količine.

SIPRI u analizi to objašnjava dugogodišnjim napetostima između Indije i Pakistana, odnosno Kine, te činjenicom da indijska vojna industrija i dalje nema mogućnosti da sama proizvede moderno oružje.

Drugi najveći uvoznik je Saudijska Arabija, koja je utrostručila nabavke, a slijede Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina. Pri tome je Kina smanjila uvoz za petinu jer proizvodi sve više domaćeg oružja.

Evropske države uvozile su 22 posto manje naoružanja u posljednjih pet godina. Prema analizi stručnjaka, očekuje se novi porast uvoza zbog tenzija sa Rusijom, prenosi Srna.

 

NV

Na vrh