Jacenjuk zatražio od EU hitnu finansijsku pomoć

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je od Evropske unije hitnu finansijsku pomoć, a ruskog predsjednika Vladimira Putina pozvao da poštuje primirje na istoku Ukrajine

16. Dec 2014. | 10:33 | S.K
33387

“Rusija hoće da uništi Ukrajinu. Ukrajina je bojno polje”, rekao je Jacenjuk u ponedjeljak poslije prvog sastanka Vijeća EU-Ukrajina u Bruxellesu gdje je doveo više ministara iz svoje nove vlade.

Taj sastanak proistekao je iz ratifikacije sporazuma o asocijaciji s EU u ukrajinskom parlamentu u septembru. Odustajanje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča od tog sporazuma prije godinu dana podstakao je proteste u Kijevu, i zatim oružanu pobunu i svrgavanje Janukoviča.

“Vlada će učiniti sve u svojoj moći, ali potrebna nam je pomoć, pomoć da stabiliziramo ukrajinsku privredu, pomoć da stabiliziramo finansijski i fiskalni sektor, i da prevladamo ovaj buran i kompliciran historijski period”, rekao je Jacenjuk i objasnio mjere koje je njegova vlada preduzela.

EU je već isplatila Ukrajini 1,6 milijardi eura zajma kroz dva makroekonomska programa pomoći, a planira da joj da još, ali za uzvrat od nje sada traži reforme.

Konferencija investitora treba da se održi početkom iduće godine, rekao je evropski komesar za susjedstvo Johannes Hahn.

Jacenjuk je rekao da je Ukrajina "zbog ruske agresije" izgubila 140 posto svoje industrijske proizvodnje i da joj je BDP-e pao za 7,0 posto.

Jacenjuk je prethodno u Bruxellesu posjetio NATO i u izjavi pozvao ruskog predsjedika i ruske vlasti da poštuju primirje i počnu pravi mirovni proces.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je poslije sastanka podršku ukrajinskom premijeru koji je, po njegovim riječima, pokazao pravu želju da se nađe mirno rješenje sukoba.

Prekid vatre zaključen je u septembru u Minsku, u sukobima od tada je poginulo više od hiljadu ljudi. Za osam mjeseci koliko traje ukrajinski rat, poginulo je 4.634 ljudi, saopćio je UN, prenosi Beta. 

(Agencija FENA)

Na vrh