Janković: Osnivam politički pokret, neću biti lider opozicije

8. May 2017. | 08:48 | NV
jankovic

Saša Janković izjavio je da će vrlo brzo formirati politički pokret i da će sarađivati sa svakim ko iskreno dijeli civilizacijske i demokratske vrijednosti koje su u Srbiji ugrožene i ko ne sarađuje ili ne priželjkuje otvorenu ili prikrivenu saradnju sa sadašnjom vlašću, pišu srbijanski mediji.

On je također izjavio i da nema namjeru da se nametne kao lider opozicije u Srbiji.

“To pojedinci vide kao nedostatak mog političkog isustva da ‘iskoristim priliku’, a ja kao dokaz da oni ne mogu da promjene svoje političke manire koji su sa razlogom prezreni”, rekao je Janković za Blic.

On je izjavio da će podići potpuno novu političku organizaciju, “a da li će je rukovodstvo starih vidjeti kao protivnika, konkurenciju, naivčinu koju treba iskoristiti ili će se okrenuti iskrenoj saradnji radi smjene loše vlasti i Srbije iz pretpolitičkog društva – vrijeme će pokazati”.

Govoreći o protestu “Protiv diktature”, Janković je rekao da nije siguran da se protest rasplinuo, već da je utopljen u razočarenje što masovnost, duhovitost, pozitivnost i šetnja nisu zaustavili put ka otvorenoj diktaturi.

“Sutra će se protesti opet pojaviti još silovitiji, a ko zna šta će biti okidač”, rekao je Janković.

Po njegovim riječima režim čini ogromnu štetu zemlji što odbija da shvati koliko je protest iskren i što svoje građane naziva plaćenicima i konstantno se trudi da ih poveže sa stranim služabama i od njih pravi navodne državne neprijatelje.

 

NV / foto mc.rs

Na vrh