Japan prvi put od Drugog svjetskog rata aktivirao jedinicu marinaca

8. Apr 2018. | 10:04 | NV
31910

Japan je aktivirao svoju prvu jedinicu marinaca od Drugog svjetskog rata, što je u suprotnosti sa Ustavom zemlje koji zabranjuje ratovanje, javlja Tanjug.

Na ceremoniji na ostrvu Kyushu u vojnoj bazi Sasebo aktivirano je 1.500 pripadnika brigade za brza djelovanja (ARBD), prenijela je Russia Today.

Aktiviranje marinaca je posljednja odluka u nizu, s ciljem jačanja vojske, a osnovni zadatak ove jedinice je odbrana udaljenih ostrva na jugozapadu Japana.

Nova jedinica ukupno ima 2.100 marinaca, ali se očekuje da će taj broj biti povećan na 3.000.

Poslije Drugog svjetskog rata, u japanski Ustav stavljena je klauzula prema kojoj je zabranjeno ratovanje kao i održavanje oružanih snaga s potencijalom ratovanja.

Japanska vojska naziva se Japanske snage samoodbrane, navela je RT.

Japanski premijer Shinzo Abe u martu je najavio da namjerava da izvrši reviziju Ustava zemlje.

“Krajnje je vrijeme da se uradi ustavna revizija, što je zadatak još od osnivanja partije. Hajde da okončamo kontroverze u vezi kršenja Ustava”, dodao je on.

Porast militarizma u zemlji doveo je do protesta stanovništva, koje nije zadovoljno ni zbog prisustva američkih baza u Japanu.

Sa druge strane, Japan se godinama susreće sa jačanjem Kine i Sjeverne Koreje, kao i porastom tenzija u regiji zbog rivalstva Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Rusije.

 

NV

Na vrh