Japan se protivi raspoređivanju ruskih vojnika na Kurilske otoke

23. Feb 2017. | 08:07 | NV
map

Spor Rusije i Japana oko Kurilskih otoka traje još od kraja Drugog svjetskog rata. Obje države tvrde da imaju pravo raspolaganja tom grupom otoka, budući i da su prije Drugog svjetskog rata otoci bili predemet spora, ali i dogovora, dvije države.

Međutim, Rusija nakon Drugog svjetskog rata i poraza Japana ne misli odatle ići, posebno jer su ti otoci danas strateški veoma važni. Tokom historije Japan je nekoliko puta koristio ove otoke kako bi napao ruski poluotok Kamačatka.

Japan je jučer odlučio uložiti protestnu notu Rusiji zbog najave Moskve da će na Kurilskim otocima rasporediti diviziju vojske tokom 2017. godine. Ministar odbrane Sergej Shoigu je akciju najavio “u sklopu mjera zaštita granice”, prenosi Sputnjik.

Japanu se takve najave Moskve ne sviđaju, pa su odlučili reagovati.

Japan i Rusija su nekoliko puta pokušavali pronaći dogovor, ali za sada bezuspješno. Rusija je, čini se, spremna sa Japanom na pomenutim otocima sarađivati ekonomski, ali samo pod ruskom jurisdikscijom.

Vladimir Putin je protekle godine poručio Japanu da je spreman razgovarati o Kurilskim otocima na kojima živi oko 20 hiljada ljudi, ali njihova strateška važnost je puno veća.

 

NV / foto Voa / Google Maps

Na vrh