Japanski premijer usred skandala: Narode, izvinjavam se

25. Mar 2018. | 16:21 | NV
abe

Japanski premijer Shinzo Abe, čija je reputacija ugrožena zbog sumnji da je umiješan u korupcijski skandal i prikrivanje nepotizma, ponovo se izvinio narodu, prenio je Tanjug.

On je uputio izvinjenje zbog izazivanja zabrinutosti i gubitka povjerenja u njegovu vladu.

“Ovaj problem je uzdrmao povjerenje naroda u administraciju. Kao šef vlade, osjećam se odgovornim i želio bih da se duboko izvinim narodu”, poručio je Abe na godišnjoj konvenciji svoje vladajuće partije, prenosi Reuters.

Demonstranti su pozvali Abea na ostavku, dok je policija za suzbijanje nereda održavala sigurnost ispred zgrade u kojoj je konvencija održana, a na kojoj je premijer istakao i svoju namjeru da izmjeni pacifistički posljeratni ustav Japana, na čijem su sačinjavanju radile Sjedinjene Američke Države. Ustav je rezultat poraza u Drugom svjetskom ratu, a taj pravni akt, između ostalog, ograničava razvoj japanske oružane sile i njeno raspoređivanje van Japana. Zbog rastuće nestabilnosti u regiji, posebno u potezima Sjeverne Koreje i rivalstvu SAD i Kine, Abe insistira na jačanju odbrambenih kapaciteta Japana.

Inače, Abe se suočava s najvećom političkom krizom otkako je u decembru 2012. godine stupio na funkciju, zbog sumnji da je bio umješan u prodaju zemljišta u državnom vlasništvu, sa ogromnom popustom, nacionalističkom školskom operateru koji je povezan s njegovom suprugom.

Abe je obećao potpuno rasvjetljavanje činjenica, kao i da će, držeći vladu na okupu, spriječiti da se tako nešto ponovo dogodi, ali nije nagovijestio mogućnost podnošenja ostavke.

Japanski premijer je negirao da su on ili njegova supruga intervenisali u prodaji i da je on pokušao da izmjeni dokumenta vezana za taj ugovor.

Njegov bliski saradnik, ministar finansija Taro Aso, također je porekao da je umiješan u malverzacije koje su, kaže, izveli zvaničnici u njegovom ministarstvu.

Prema anketama sprovedenim prošlog vikenda, podrška Abeovom kabinetu opala je na samo 31 posto, pri čemu većina ispitanika smatra da je on donekle odgovoran za ovu aferu.

Opadanje podrške moglo bi da pokopa Abeove nade u osvajanje i trećeg trogodišnjeg mandata kao lider vladajuće Liberalne demokratske partije (LDP) na stranačkom glasanju u septembru.

S druge strane, pobjeda bi mu omogućila da postane japanski premijer koji se najduže zadržao na vlasti, zaključuje britanska agencija.

 

NV

Na vrh