Javna tribina u Sarajevu: Dayton je prevaziđen kao model integracije u BiH

11. May 2017. | 16:30 | NV
Javna tribina Buducnost BiH (2)

“Potrebna nam je empatija i odnos prema drugome. Jedino tako možemo graditi našu budućnost“, istakla je profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Nermina Mujagić na javnoj tribini “Budućnost Bosne i Hercegovine“ koja je održana jučer u kinu Meeting Point u organizaciji beogradskog nedjeljnika Vreme i Evropskog fonda za Balkan.

O relevantnim pitanja bh. sadašnjosti i budućnosti uz profesoricu Mujagić govorili su i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Enver Kazaz, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Dejan Jović te novinar Teofil Pančić dok je diskusiju vodio novinar nedjeljnika Vreme, Dejan Anastasijević.

“Sistem u Bosni i Hercegovini je krivo postavljen i umjesto da se kreira odnos između građana i države, on se kreira između etničkih grupa. Ovaj etnokratski sistem nije proizveo ni jednu jedinu vrijednost, a istovremeno nijedno krucijalno pitanje za funkcionisanje BiH ne može da pridobije značaj jer se sve stvari posmatraju iz prizme Bošnjaka, Srba i Hrvata“, navela je profesorica Mujagić te dodala da u Bosni i Hercegovini na snazi nije vladavina zakona nego vladavina jačeg.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Enver Kazaz, naglasio je da je potrebno zaboraviti etnološke konstrukcije i preispitati s čim mi to zapravo raspolažemo. “Danas živimo u troetničkoj državi sa tri etničke većine u kojoj se vrši segregacija i diskirminacija u obrazovnom i političkom sistemu. Bosna i Hercegovina je eksperiment u kojem se idealno stapa međunarodna politička nemoć i domaća politička nemoć, rekao je Kazaz te dodao da htjeli to priznati ili ne, Dejtonski sporazum je dugoročna sudbina Bosne i Hercegovine.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Dejan Jović istakao je da vjeruje u četiri moguća scenarija budućnosti Bosne i Hercegovine i Balkana, a da je najbolji od njih onaj u kome države Balkana zajedno ulaze u Evropsku Uniju. “Mislim da je krajnje vrijeme da se Evropska Unija prestane plašiti Bosne i Hercegovine i Balkana. Jedna tako velika zajednica se neće raspasti zbog 18 miliona ljudi. Potrebno je da države Balkana istovremeno uđu u EU jer ako budu ulazile odvojeno, situacija će biti samo gora“, rekao je profesor Jović.

“Mislim da je Dayton kao poredak svoj rok trajanja prirodno odradio i da se mora tražiti novi model integracije koji će makar postepeno ukidati etnički sistem. Mislim da je sistem u kojem je najbitnije da li je neko Bošnjak, Srbin ili Hrvat neodrživ u bilo kojoj državi savremenog svijeta“, naveo je novinar nedjeljnika Vreme, Teofil Pančić.

Ovo je druga od tri diskusije o temi “Budućnost Bosne i Hercegovine“. Prva je održana u Beogradu 30. marta, dok će posljednja biti održana u Zagrebu krajem maja 2017. godine.

NV

Na vrh