Jazz Fest – Europska premijera programa The Bagatelles Johna Zorna

7. Oct 2016. | 16:38 | NV
JazzFestSarajevo.jpg

Publika 20. Jazz Festa Sarajevo 2016 imat će priliku 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru prisustvovati evropskim premijerama programa The Bagatelles Johna Zorna, najambicioznijeg projekta organiziranog u historiji festivala.

Ovaj kultni američki kompozitor, saksofonista, multiinstrumentalista, producent i dirigent prvi put će se predstaviti u Sarajevu i to na četverosatnom koncertnom maratonu pod nazivom John Zorn’s Bagatelles Marathon Sarajevo. Na njemu će sudjelovati 12 ansambala koji će u različitim formacijama činiti 25 muzičara njujorške downtown scene, jednog od najznačajnijih toponima kada je improvizirana muzika u pitanju, saopćeno je iz Press službe internacionalnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo.

Svaki od ansambala izvest će program u trajanju od 15-20 minuta, a repertoar će činiti kompozicije koje je Zorn napisao od marta do maja 2015. godine.

Svjetsku premijeru kompozicije programa The Bagatelles su imale svake nedjelje od jula 2015. do marta 2016. u njujorškom klubu The Stone.

Program je izveden i u Kanadi, a evropsku premijeru imat će na Jazz Festu u Sarajevu dok će publika, naprimjer Pariza, ovaj program gledati tek naredne godine u Pariškoj filharmoniji.

Osim kao kompozitor, na sarajevskom maratonu Zorn će se predstaviti i kao saksofonista, lider znamenitog kvarteta Masada koji će otvoriti maraton i imati svjetsku premijernu izvedbu bagatela u Sarajevu te kao dirigent ansambla Asmodeus sa Marcom Ribotom, Trevorom Dunnom i Kennyjem Grohowskim koji će zaključiti ovaj poseban program organiziran povodom 20. godišnjice Jazz Festa.

Pored dva spomenuta ansambla, publika će imati priliku poslušati virtuozni Brian Marsella Trio, gitarski duet Juliana Lagea i Gyana Rileyja, uzbudljivi Nova Quartet, recital Sylvie Courvoisier i Marka Feldmana, mlade lavove – Trigger, solo Craiga Taborna, izuzetni John Medeski Trio, čelistički duet Erika Friedlandera i Jaya Campbella, senzacionalni Uri Caine Trio i kraljicu njujorške elektronske scene Ikue Mori.

 

(FENA)

Na vrh