Je li bh. strana odustala od 419 miliona dolara Hidrogradnjinog novca u Iraku?

11. Feb 2017. | 17:18 | NV
hidrogradnja(2)

Više od 400 miliona dolara Vlada Iraka duguje bh. građevinskoj kompaniji Hidrogradnja, u kojoj je u oktobru prošle godine pokrenut stečaj, zbog gubitaka u kompaniji. Patria je u posjedu dokumentacije iz koje se vidi da postoji dug Vlade Iraka prema Hidrogradnji, i to u iznosu od 419 miliona dolara (oko 769 miliona KM). Izvještaj je sačinila komisija Ujedinjenih nacija. Vlada Iraka također ne negira postojanje ovog duga.

Naplata duga od Vlade Iraka ne samo da bi riješila probleme u Hidrogradnji, već bi mogla biti iskorištrena i kao snažna finansijska potpora za Bosnu i Hercegovinu.

Hidrogradnja je u Iraku radila na projektima izgradnje tri brane; Haditha, Hemren i Bekhmen. Tokom rata u Iraku od 1991. do 1993. imovina bh. građevinske kompanije je uništena. Dio dugovanja je naplaćen od iračke strane, dok dug od 419 miliona dolara još uvijek stoji.

Hidrogradnja je krajem 2016. otišla u stečaj zbog ogromnih gubitaka u kompaniji. Oko stotinu miliona KM Hidrogradnja duguje za doprinose, plaće i druge obaveze za oko 700 radnika kompanije, u šta su uračunata i druga dugovanja… Radnici ove kompanije ne rade već neko vrijeme.

 

NV / nap.ba

Oznake:

Na vrh