Jemen: Napeto u glavnom gradu, Husi poručuju da je ubistvom Saleha spriječena zavjera

5. Dec 2017. | 08:00 | NV
malik husi

Sukobi i vazdušni udari intenzivirani su u Sani, prijestonici Jemena, gdje su barikade na putevima, a tenkovi raspoređeni u mnogim ulicama, saopštile su sinoć Ujedinjene nacije, a prenijela Srna.

Isti izvor navodi da su civili blokirani i prekinute humanitarne isporuke namirnica od vitalnog značaja za stanovništvo, uključujući gorivo i vodu.

Žestoki sukobi vode se oko diplomatskog područja u blizini sjedišta UN, a suspendovani su letovi humanitarne pomoći, saopštile su UN nakon apela da se prekinu sukobi kako bi se mogla isporučiti pomoć.

“Eskalacija sukoba prijeti da potpuno obustavi bazične usluge, koje ionako jedva opstaju. Te usluge već su ozbiljno poremećene”, navodi se u saopštenju i dodaje da su se sukobi proširili i na druge provincije.

 

Lider Husa: Spriječili smo najveću zavjeru

Bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh ubijen je jučer u Sani, a prema svim dostupnim podacima brutalnu egzekuciju bivšeg predsjednika i svog saveznika izveli su Husi.

Sami Husi su preuzeli odgovornost za ubistvo, ali pojavile su se i informacije da je Saleh ubijen na putu prema gradu Maarib te je to stvorilo određenu konfuziju, budući da uz ceste u Jemenu postoje mnogi kontrolni punktovi različitih grupa.

Al Arabiya je saopštila da je nekoliko automobila sa Husima presrelo automobil u kojem se nalazio Saleh sa dvojicom funkcionera partije koje predvodi te sa svojim sinom. Prema istom izvoru Saleh je pogubljen na licu mjesta pucnjevima u stomak i glavu.

Abdul-Malik al-Husi, vođa pokreta Husi, ili pokreta Ansarullah  – kako sami sebe nazivaju, u obraćanju preko televizije je rekao da je ubistvom Saleha “spriječena najveća zavjera”, jer je prema njegovim riječima Saleh “zauzeo stranu agresora”, prenosi Press TV.

Lider Husa je optužio Saleha da je sa svojim sljedbenicima želio izvesti pobunu protiv Husa i na taj način pomoći Saudijskoj Arabiji i koaliciji koju ta država predvodi u ratu protiv Husa i dijelova armije bliskih njima.

 

Podjele u vojsci i društvu?

Salehovo ubistvo je dovelo do i do podjela među njegovim pristašama u vojsci i pokretu. Ovo je izjavio Mohammad al-Bukhaiti, jedan od političkih lidera Husa, koji tvrdi da će eliminacijom Saleha front prema Saudijskoj Arabiji biti ojačan, jer dosta ljudi koji su slijedili Saleha sada će se odazvati na poziv da ratuju protiv Saudijske Arabije, što je Saleh dijelom spriječavao u posljednje vrijeme.

Podsjetimo, Saleh je predvodio dijelove jemenske vojske, a koja je stala na stranu Huta protiv bivšeg predsjednika Jemena Abd-Rabbua Mansoura Hadija, koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju. Saleh je bio i na čelu stranke Opšteg narodnog kongresa i imao je veliki broj sljedbenika.

Ranije ove sedmice je Saleh izrazio spremnost za razgovore sa Saudijskom Arabijom koja se bori protiv pokreta Husi, što su pripadnici pokreta nazvali “pučem“ protiv Jemena. Husi su pozivali na unutrašnji dijalog u Jemenu, smatrajući da sa Saudijskoj Arabijom, “agresorom na Jemen”, ne treba pregovarati.

Razgovore sa Saudijskom Arabijom Husi su vidjeli kao zavjeru protiv Jemena i njihovog pokreta i brutalno likvidirali dojučeranjeg saveznika.

Kako će sljedbenici Saleha odgovoriti i u drugim dijelovima Jemena, ostaje da se vidi u narednim danima, ali sada se čini da će Huti u potpunosti preuzeti kontrolu nad glavnim gradom Sanom.

Međutim, kriza u Jemenu je daleko od svoga kraja. Daljnim podjelama u Jemenu otvaraju se nova pitanja u državi koju potresa masovna glad, ratovi, bombardovanje Saudijske Arabije te djelovanje ISIL-a i Al-Qaide u pojedinim dijelovima Jemena. Sukobi Husa i Sallehovih pristalica situaciju će, posebno za civile, još više pogoršati.

 

NV / foto Press TV

Na vrh