Jerlagić: Dodik nastavlja s političkim i javnim nasiljem

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić smatra da Milorad Dodik, nakon što je pokrenuo novu lavinu krize u Bosni i Hercegovini donošenjem odluke u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu u BiH, nastavlja s političkim i javnim nasiljem i ponovo prijeti i to iz Beograda

18. Jul 2015. | 10:54 | S.M
44087


U saopćenju za javnost, Jerlagić ističe da je Dodik, "pritisnut odlučnim stavovima međunarodne zajednice kao i ekonomskom katastrofom u dijelu BiH koji lično kontroliše kroz Vladu manjeg bh. entiteta, otišao po mišljenje u glavni grad Srbije kod srbijanskog premijera Aleksandra Vučića".

"Iako je bilo za očekivati da će ublažiti svoj stav i promijeniti odluku o referendumu, diktator Dodik postavlja ultimatum Bosni i Hercegovini, Sudu i Tužilaštvu naše zemlje i međunarodnoj zajednici, posebno okrivljujući Ameriku i Veliku Britaniju za trenutno stanje

Nervoza je i više nego očigledna. Takvo ponašanje ne može se nikako drugačije definisati, nego kao svjesno izazivanje svoje smjene od visokog predstavnika da bi u narodu isprovocirao status žrtve ili nekakvog etničkog heroja, pa tako opravdao ekonomsku katastrofu koja je neminovna, za koju je lično on odgovoran, a za koju on nema rješenje", navodi Jerlagić.

Predsjednik SBiH naglašava da bi se, „umjesto što prijeti i postavlja uslove, najradikalniji diktator na tlu Evrope trebao pozabaviti ljudskim pravima povratnika koji su preživjeli genocidne pohode vojske i policije Republike Srpske i žive u manjem bh. entitetu“.

"Dodik bi trebao naložiti istragu i kažnjavanje onih koji su povratniku Nerki Hanifiću nožem urezali krst s četiri S ", navodi on.

Jerlagić naglašava i da bi „Dodiku i Vučiću također trebalo biti jasno da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog sporazuma, kako oni često vole istaći, nego potpis Srbije na Dejtonskom sporazumu je potvrda učešća u agresiji na BiH, a ne garancija, pa je kao strana u sukobu sasvim logično morala biti potpisnica mirovnog sporazuma“.

"Jako je važno da domaći izabranici na najodgovornijim funkcijama u BiH ne prihvate nikakve ultimatume i da ne nasjedaju na velikosrpske taktičke zamke, nego da čvrsto brane integritet Bosne i Hercegovine i suverenost njenih državnih institucija", dodaje Jerlagić.

Upravo suprotno, kaže on, „umjesto da ljudi bez kredibiliteta kao što je Dodik postavljaju uslove, Sud i Tužilaštvo trebaju pokrenuti istragu“.

"Također apelujem na međunarodnu zajednicu, prije svega na Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da ne pristaju na lažne pritiske i ultimatume posljednjeg živog diktatora na tlu Evrope", ističe u saopćenju za javnost predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

(Agencija FENA)

Na vrh