Jesen velikih majstora u Beču

29. May 2017. | 14:21 | NV
Muzej historije umjetnosti _Interior

Tokom jeseni 2017. godine u centru pažnje velikih izložbi u bečkim muzejima bit će Pieter Bruegel Stariji, Rafaelo i Rubens.

Crteži i grafike Pieter Bruegel Starijeg se pored remek djela Direra, Rafaela i Rubensa ubrajaju u najznačajnije zbirke bečke Albertine. U vlasništvu ovog bečkog muzeja nalazi se šest od oko 60 sačuvanih crteža holandskog umjetnika kao i njegov cjelokupan grafički opus. U sveobuhvatnoj izložbi Albertina prati Bruegelovo umjetničko nastajanje i rasvjetljava njegov značaj kao „Slikara seljaka“, „drugog Hijeronima Boša“, obnavljača panoramske umjetnosti kao i društveno-kritičkog satiričara.

Za jesen je u Albertini predviđena još jedna izložba remek djela – „Rafaelo“. Ova prva monografska izložba u Austriji, koja predstavlja rad italijanskog renesansnog slikara Rafaela Santija, sa 170 crteža i slika obuhvatila je sve značajne projekte čuvenog umjetnika. Od ranog doba kada je živio u umbrijskoj regiji, preko godina boravka u Firenci pa sve do rimskog doba, na izložbi se mogu vidjeti fascinantna djela iz svih perioda njegovog stvaralačkog opusa. Pored djela iz zbirke Albertine posjetioci će imati priliku da vide i Rafaelova djela pozajmljena iz drugih značajnih muzeja.

Muzej historije umjetnosti u Beču posebnu izložbu na jesen 2017. posvjećuje velikom umjetniku flamanskog porijekla, Peteru Paulu Rubensu. Postavka pod nazivom „Moć promjene“ obuhvata crteže, uljane skice, kao i velika platna flamanskog baroknog slikara i osim djela iz bečke zbirke sadrži i brojne međunarodne pozajmice.

NV

Na vrh