JOB Kantona Sarajevo traži da učestvuje u izradi zakona o demobilisanim borcima

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) "Unija veterana" traži da njeni predstavnici učestvuju u izradi zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica te zakona o udruženjima od posebnog društvenog značaja

16. Feb 2016. | 20:33 | S.M
54696


"Zahtijevamo od Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije Bosne i Hercegovine da u što kraćem periodu imenuje u sastav radne grupe za izradu ova dva zakona i predstavnike Jedinstvene organizacije boraca kako bi ravnopravno mogli učestvovati s ostalim boračkim kategorijama u izradi konačnog prijedloga ova dva zakona", kazao je predsjednik "Unija veterana" Kantona Sarajevo Ismet Imamović.

To je ujedno i zaključak kojim je okončana javna rasprava održana u organizaciji kantonalnog JOB-a povodom radnih tekstova ta dva zakona.

JOB „Unija veterana“ traži prvenstveno od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, koji mogu pomoći u unapređenju prvenstveno socijalnog statusa demobilisanih boraca i ostalih boračkih kategorija, da to učine bez odgađanja.

Na radni tekst budućeg federalnog zakona o demobilisanim borcima i članova njihovih porodica, jednim od najvažnijih za boračku kategoriju u zadnjih deset godina, kako je rečeno, izrečene su primjedbe od kojih, prema zaključku, JOB neće odustati.

JOB traži da svi branioci dobiju pravo na novčani dodatak po osnovu učešća u oružanim snagama ako nisu dezertirali ili samovoljno napustili jedinice.

Smatra također da je u ponuđenoj radnoj varijanti zakona dobro uređeno poglavlje o liječenju demobilisanih branilaca, ali traži da u stambenom zbrinjavanju pomoć mogu dobiti i supruge umrlih boraca.

U poglavlju o pravu na prijevremeno penzionisanje, JOB traži da demobilisani borac može dokupiti do pet godina staža ako mu nedostaje za penziju a ne od tri do pet godina, kako predlaže radna varijanta zakona.

JOB traži jače podsticajne mjere od predviđenih za zapošljavanje i samozapošljavanje branilaca te oslobađanje od plaćanja poreza na dobit u prvoj godini braniocima koji prijave obrt ili samostalnu djelatnost.

Prije javne rasprave, braniocima se obratio resorni kantonalni ministar Muharem Fišo rekavši da je osnovno što treba učiniti ovim zakonodavstvom – vraćanje dostojanstva borcima.

"Ovo je ključna godina za vraćanje našeg dostojanstva", kazao je Fišo.

(Agencija FENA)

Na vrh