Još jedan pobunjeni grad predao se sirijskim vlastima

19. Nov 2016. | 21:20 | NV
75778-696x430

Prema pisanju portala almasdernews.com još jedan pobunjeni grad sirijska armija će uzeti nakon predaje suprotne strane.

Naime, danas je saopšteno da će pripadnici terorističke grupe Jabhat Fateh al-Sham (bivša Jabhat al-Nusra, odnosno sirijska Al-Qaida) predati grad Khan al-Sheih u Zapadnoj Ghouti, koja je u blizini Damaska.

Proteklih dana pripadnici grupe Jabhat Fateh al-Sham pokušali suda izvrše proboj iz okruženja sirijske armije, ali nisu uspjeli. Nakon toga sirijska armija je krenula u napad i došla do samih ulaza u grad.

Sirijska vojska i ranije je nudila militantima mogućnost predaje, ali oni su odbili, a nakon toga zahtjevali da ih se prebaci u privnciju Daraa, što je sirijska vlada odbila. Sirijska vlada im je ponudila evakuaciju u provinciju Idlib, gdje je i smješten komandni centar ove terorističke organizacije.

Međutim, danas stiže vijest da su pripadnici Jabhat Fateh al-Shama pristali da se predaju i da ih se prebaci u Idlib u narednim danima. Isto tako, dogovoreno je da se u samom gradu uspostavi prekid vatre od 48 sati i da se sirijska armija povuče na položaje koje je držala prije nekoliko dana.

Podsjetimo, Zapadna Ghouta je strateški bitan prostor smješten između Golanske visoravni, čiji je  veći dio okupirao Izrael, i Damaska. Prije nekoliko mjeseci sirijska vlada je presjekla ovu enklavu na tri dijela, a jedan od četiri opsjednuta grada (Al-Taybah) dogovorio je prekid neprijateljstava sa sirijskom vojskom.

Predaja Khan al-Sheiha za ostala dva grada ne znači ništa drugo, nego prihvatanje dogovora sa sirijskom vladom ili će se suočiti s porazom. Predaju ranije su izvršili gradovi  Daraya, Al-Hamah, Qudsiyah i Mo’adhimiyah i svi oni koji su se predali bili su prebačeni u Idlib.

 

NV / foto almasdernews.com

Na vrh