Josipović: Hrvatska se ranije znala nasukati kada se miješala u unutrašnje stvari BiH

9. Jan 2018. | 15:23 | NV
josipovic(3)

Bivši predsjednik Hrvatske i čelnik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović kazao je kako se Hrvatska uvijek nasukala kada se miješala u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas boravi u Turskoj gdje će se sastati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a jedna od tema razgovora bit će stanje u BiH, posebno izmjena izbornog zakona.

Josipović je poručio da predsjednica Hrvatske, s obzirom na ranija iskustva, treba biti jako oprezna.

“Svaki doprinos je dobrodošao, ali tu treba biti jako oprezan jer se Hrvatska znala nasukati kad se miješala u unutarnju politiku BiH. Predsjednica treba jako dobro odmjeriti do koje mjere smije otvarati unutarnje pitanje BiH. Lično bih tu bio vrlo oprezan i pazio da Hrvatska ne uđe u crveno, u miješanje u unutarnje pitanje trećih zemalja”, kazao je Josipović gostujući na N1 televiziji.

Što se tiče promjene izbornog zakonodavstva u BiH, Josipović ocjenjuje da se rješenje ne smije tražiti izvan BiH.

“Bitno je znati da ne postoji rješenje izvan zemlje, rješenje za BiH mora biti nađeno u samoj BiH: Sve države ili politike se moraju odreći ambicije da BiH izvana nature rješenje. Tamo sve tri strane imaju svoje strahove, ambicije i pluseve. Nadam se da je predsjednica svjesna limita koji ima. Razgovori Hrvatske i Turske o unutarnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda. Neće se to dogoditi, to je potpuna naiva, to se mora provesti u BiH između svih strana”, kazao je bivši hrvatski predsjednik.

 

NV / NAP

Na vrh