Josipović: Umjesto u Zagreb, Grabar-Kitarović je trebala otići u Ahmiće i pokloniti se žrtvama

1. Dec 2017. | 13:50 | NV
josipovic_stranka-310515

Umjesto što je nakon presude pohitala u Zagreb, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović trebala je otići u Ahmiće da se pokloni žrtvama zločina, izjavio je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Kazao je to komentirajući za riječki Novi list govor predsjednice Hrvatske nakon presude čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne, u kojemu je kazala kako “danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika”.

“Predsjednica je nakon presude sa službenog puta požurila kući. Bolje bi bilo da je požurila u BiH, recimo u Ahmiće, da se, zajedno s predsjedništvom BiH, posebno predsjednikom Izetbegovićem, pokloni žrtvama zločina kojih se ipak, za razliku od mnogih drugih, sjetila, makar marginalno, pokraj svog obraćanja javnosti”, kazao  je Josipović.

Predsjednici, dodaje Josipović, “zaista nije trebalo da krivce za, kako kaže, nepravednu presudu traži u djelovanju bivših dužnosnika”.

HDZ je, podsjeća, “to odmah aplicirao na bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i Vesnu Pusić, a našao bi se, sigurno će se i naći, još poneko”, kaže Josipović, dodajući kako “sumnja da su zaboravili moj odlazak u Sarajevo i govor u Parlamentarnoj skupštini”.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, smatra Josipović, ispravno je detektirao dvije strane HDZ-ove ratne politike u BiH: humanu i pozitivnu, ali i tamnu, koju je prepoznao Haški sud.

“Ta je tamna strana kriva za stradanja i zločine, i kriva je za ovu presudu”, podsjeća bivši predsjednik.

“Kažu, Mesić je svjedočio. Pa zar je trebao lagati, skrivati dokaze i štititi zločin”, brani Josipović od predsjednice i HDZ-a politiku svog prethodnika.

“Zar je trebao prekršiti hrvatski zakon koji traži da se sarađuje s Haagom!? Uostalom, taj je Zakon donesen za HDZ-ove vlasti. A HDZ-ova je vlast izručila sve Hrvate koji su bili u Haagu. Ispravno, jer je to bila obaveza Vlade, i po međunarodnom pravu, i po hrvatskom zakonu.”

Josipović je u govoru hrvatske predsjednice zapazio nagovještaj i onoga “što je odavno trebala učiniti: suočenje i s vlastitim zločinima te odlučan korak ka pomirenju.

“Da bi u tome bila uspješna, i predsjednica treba prepoznati da je osim onog lijepog lica hrvatske politike prema BiH, postojalo ono drugo, ružno, objektivno štetno za hrvatske interese i mir”, istakao je Josipović.

 

NV / NAP

Na vrh