Josipović: Znam šta je bilo sa S-300, ali je vojna tajna

14. Apr 2017. | 23:12 | NV
45433

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da ruski ambasador želi samo da podsjeti Hrvatsku na to da je Rusija “pomagala hrvatsku odbranu”.

Kako je rekao, Rusija je pomogla “hrvatsku borbu za nezavisnost, i to ne samo oružjem”.

On je to izjavio povodom medijskih napisa da je ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj pozvao na razgovor hrvatskog biznismena koji se bavi trgovinom oružja, kako bi ga pitao gdje su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija isporučila Hrvatskoj.

Josipović za “Večernji list” nije želio da iznosi detalje o raketnom naoružanju, a na pitanje da li je sve oružje isporučeno Hrvatskoj i gdje se nalazi, on je objasnio da kao bivši predsjednik ima dosta saznanja o cijeloj priči, ali da se radi o državnoj i vojnoj tajni, o kojima ne može da govori.

“Isporuka oružja nije jedino čime nas je Rusija pomogla. Žele pokazati da nam Rusija nije neprijatelj i da su pogrešne teze kako je uvijek a priori uz Srbiju koju dio politike i javnosti smatra trajnim neprijateljem. Hrvatska jeste članica EU i NATO-a i tu nam je mjesto. Ali Hrvatska ne bi trebala nikoga unaprijed i trajno smatrati neprijateljem, posebno ne Rusiju koja je zemlja s velikim privrednim i kulturnim potencijalom”, rekao je Josipović za “Večernji list”.

Upitan da li je to novi pritisak na Hrvatsku i da li će Rusi ostati još zainteresovaniji za priču o raketnom naoružanju, Josipović je kazao da je potpuno razumljivo da zemlja, čije su banke dale ogromne kredite Agrokoru, ima interes da se u postupku sanacije te firme ne tretira kao neprijatelj.

Prema njegovim riječima, povraćaj novca koji očekuju je legitiman i u obostranom je interesu da se to dogodi što manje bolno, da se ne izgube radna mjesta i poslovi, kao i da ne dođe do domino efekta sa posljedicama na cjelokupnu hrvatsku porivredu.

“Večernji” je ranije danas objavio da su se u ambasadi Ruske Federacije u Zagrebu sastali ambasador Anvar Azimov i Zvonko Zubak, hrvatski biznismen, trgovac oružjem čija je firma “Winsley Finance Limited” bila glavni snabdjevač ruskim oružjem tokom rata, što je izazvalo brojne reakcije, jer je taj sastanak, zbog napetih hrvatsko-ruskih političkih odnosa ocijenjen kao mogući novi pritisak Rusije na Hrvatsku.

Zubak je Azimovu tom prilikom predao potpuni popis naoružanja koje je od 1992. do 1997. Rusija isporučivala Hrvatskoj putem 160 tajnih noćnih letova velikim transportnim “antonovima” i “iljušinima” koji su, uprkos međunarodnom embargu na nabavku oružja, sljetali na aerodrome u Puli i na Krku.

Azimov je zatražio popis sveg naoružanja koje je stiglo preko Rusije do Hrvatske od 1992. do 1997. godine.

 

Rusija: Nismo isporučivali S-300 Hrvatskoj

Rusko ministarstvo vanjskih poslova demantovalo je tvrdnje hrvatskih medija o isporukama naoružanja za Hrvatsku iz Rusije početkom devedesetih godina.

Kako se navodi u saopštenju Ruske ambasade u Beogradu, dostavljenom Tanjugu, Rusija je uvijek striktno poštovala svoje međunarodno-pravne obaveze, uključujući i one vezane za režim embarga na isporuku naoružanja sukobljenim stranama u toku jugoslovenske krize 1991-1995. godine.

“Smatramo da su ova saopštenja provokativna, grubo izvrću činjenice, te da imaju za cilj ocrnjivanje politike Ruske Federacije na Balkanu. Pogotovo je neprihvatljivo u kontekstu svih tih izmišljotina spominjanje kontakata ambasadora Rusije u Zagrebu”, ističe se u saopštenju.

Ambasador Azimov je, međutim, izjavio je da ruska ambasada u Zagrebu nikada nikoga nije zvala na razgovor vezan za isporuke oružja Rusije Hrvatskoj.

“Razgovori jesu vođeni, ali ne na naš zahtjev, već na zahtjev druge strane, koja je cijeli postupak inicirala. Odbili smo prijedlog bilo kakve saradnje koju je gospodin Zubak iznio tom prilikom. Rusija i ruska ambasada nisu radili i ne namjeravaju vršiti bilo kakav pritisak na Hrvatsku. Saradnja Rusije i Hrvatske na vojno-tehničkom programu odvijala se i odvija se i dalje u skladu s međunarodnim obvezama koje Rusija ima i u tome ništa nije sporno”, rekao je Azimov, a prenosi “Večernji list”.

 

 

NV / B92

Na vrh