Jovanović: Državni udar u Crnoj Gori Rusi su pripremali u Nišu

27. Oct 2017. | 15:20 | NV
Cedomir Jovanovic

Rusko-srpski centar u Nišu predstavlja obavještajnu platformu za realizaciju ruskih interesa u Srbiji i regionu, koji ugrožava i nas i naše susjede, i iz kojeg je prošle godine pokušan državni udar u Crnoj Gori, kao i onaj u Makedoniji, izjavio je za beogradski list Danas Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije, odgovarajući na pitanje o tome kako vidi poruke američkog zvaničnika Hoyta Briana Yeea tokom boravka u zvaničnoj posjeti Srbiji, prenose agencije.

Lider LDP je bio na sastanku sa Yeeom zajedno sa ostalim predstavnicima opozicije prije sastanka koji je ovaj američki zvaničnik imao sa predsjednikom Srbije.

Ishod posjete Hoyta Yeea u najvećem dijelu srbijanske javnosti se tumači kao do sada najveći pritisak na Beograd, zbog jasno iznesenih stavova o tome da Srbija više ne može da sjedi na dvije stolice – na jednoj gdje je EU, odnosno drugoj gdje se nalazi Rusija, a negiranje argumenata da bi Rusko-srpskom centru u Nišu trebalo dodijeliti diplomatski status našlo se, sudeći po zvaničnom saopštenju iz kabineta srbijanskog predsjednika, ali i nezvaničnih saznanja objavljenih u medijima, u fokusu razgovora Yeea i Aleksandra Vučića.

Čedomir Jovanović je istakao za Danas da nema iluzija da Vučić ne zna da je državni udar u Crnoj Gori i nestabilnost u Makedoniji planirano u Rusko-srpskom centru u Nišu, kao i da nema iluzija o tome da postoji sposobnost, kako kaže, da Srbija te probleme samostalno riješava.

“Ishod sastanka Vučića i Yeea ne vidim kao pritisak na vlast već potvrdu novih okolnosti u kojima se svijet i Srbija trenutno nalaze. Stav da se više ne može sjediti na dvije stolice je za mene orijentir i bilo bi dobro da se i Rusija jasno izjasni. Da kažu šta očekuju od Srbije, kao što su Amerikanci jasno rekli”, kaže Jovanović.

On dodaje da su Amerikanci stavili karte na sto i dali Srbiji mogućnost da bira.

“Šta Rusija hoće od Srbije kad to ne smije otvoreno da kaže? Ne mislim da je ova situacija izazov samo za Vučića. Ona testira i gotovo čitavu političku scenu. Vučić je već bio limitiran odnosom prethodnih vlasti, od dobro jutro čaršijo na sve četiri strane, političke ideje o i Kosovo i Evropa, pa do privatizacije NIS i ruskog centra u Nišu, na čije osnivanje Vučić nije imao nimalo uticaja. U svijetu koji se drastično mijenja više nema mjesta za naša gubitnička taktiziranja. Članstvo u EU zavisi, prije svega, od naše sposobnosti da stabilizujemo region, riješimo kosovsku krizu uz sprječavanje krize u Bosni”, smatra Jovanović.

Jovanović kaže da je put do Moskve mnogo manje pošten od onoga koji vodi u Brisel, jer, kako ocjenjuje, ciljevi Rusije su prikriveni, s obzirom na to da “ne smiju da kažu da svoj interes vide u destabilizaciji regiona”, što, tvrdi Jovanović, mogu da postignu još samo zloupotrebljavajući Srbiju.

Lider LDP je pozvao opoziciju da preuzme svoj dio odgovornosti, da jasno kaže da se Srbija vezuje za Zapad.

“Mora da se krene u rješavanje odnosa sa kosovskim Albancima kako bi se spriječila mogućnost nekog novog kosovskog rata, baš kao što je to neophodno učiniti u Bosni suzbijanjem ruskih ambicija da uticajem na Milorada Dodika tamo izazovu nestabilnost. Rješenje nijednog od ovih ključnih problema ne zavisi samo od Vučića i njegove volje već i od opozicije. Upućeni smo jedni na druge”, istakao je lider LDP-a.

On zaključuje da je Vučić ipak imao snagu da makar zadrži šansu da u budućnosti, kako kaže, Srbija donese pravu odluku. Ta šansa je, ističe Jovanović, oročena, i u narednim mjesecima će situacija biti jasnija.

 

NV / INS

Na vrh