Juncker: Katalonski separatizam je “katastrofa na više načina”

20. Nov 2017. | 11:57 | NV
juncker

Poštujem identitet i različitost regiona u Evropi, ali to ne znači da će Evropska unija podržati te regione u svim njihovim “opasnim poduhvatima” koji su ponekad “strahovito pogrešni”, rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu španskom listu El Pais, prenosi Tanjug.

“Katalonija je ogromna briga. Ne dopada mi se situacija koju je izazvala. To je katastrofa na više načina koja je dovela do napetosti u političkoj atmosferi, podijelila špansko i katalonsko društvo, izazvala probleme u porodicama, između prijatelja. To je tužno”, rekao je Juncker.

On je uputio poruku smjenjenom predsjedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu da katalonski separatisti “ne smiju da potcijene široku podršku koju (španski premijer) Mariano Rajoy ima širom Evrope”, prenosi AP.

Predsjednik EK je u intervjuu španskom listu naveo da poštuje identitet i različitost regiona u Evropi, ali je napomenuo da to ne znači da će EU podržati te regione u svim njihovim “opasnim poduhvatima” koji su, kaže, ponekad “strahovito pogrešni”.

“A naročito kada neko jednostrano proglasi nezavisnost na osnovu referenduma za koji nema dovoljno garancija”, istakao je Juncker.

Juncker je rekao i da španska i katalonska vlada mogu da se raspravljaju u vezi sa stepenom samouprave, ali je naglasio da je Evropa “klub zemalja” te da ne može da prihvati da se regioni suprotstavljaju državama, “pogotovu kad su izvan zakona”.

Osvrnuvši se na izbore u Kataloniji koji će biti održani krajem idućeg mjeseca, on je zaključio da bi oni “mogli i trebalo da poboljšaju situaciju”.

Predizborne ankete nagovještavaju tijesnu trku između stranaka koje su za otcjepljenje Katalonije od Španije i onih koje žele da ta pokrajina ostane dio Španije.

Ranije su sve zemlje Evropske unije stale na stranu Madrida u sporu sa katalonskim smijenjenim vodstvom i pozvale ih na poštivanje španskog ustava koji nije dozvolio otcjepljenje bio kojeg dijela te države bez odobrenja Madrida i ostatka države.

 

NV

Na vrh