Juncker: Nikome na Balkanu nisam obećavao datume za ulazak u EU

1. Mar 2018. | 16:25 | NV
juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Junker rekao je poslije posjete Skoplju, Tirani, Beogradu, Sarajevu, Podgorici i Prištini da nikome nije obećavao datume za priključenje EU, prenijela je Beta.

On je dodao da nije obećavao ni datume za početak pristupnih pregovora i da je za njega kvalitet važniji od brzine.

“Meni je važna suština, a ne određivanje datuma. Termini me interesuju, ali ne tako da bih zaboravio suštinu pregovora”, rekao je Juncker za DW.

Juncker je naglasio da uslovi za priključenje moraju biti ispunjeni

“U to spada i da sve države na Zapadnom Balkanu moraju da riješe granične sporove. Ne možemo u EU da uvozimo granične sporove. Moramo da donesemo stabilnost u region, ali ne želimo zauzvrat da dobijemo nestabilnost”, dodao je.

On je ponovio da je EU i zajednica vrijednosti.

“Pravna država, ljudska prava, sloboda medija – to su teme koje ponekad moram malo bolje da objasnim”, rekao je.

Juncker je ocijenio da u EU postoji zamor od proširenja ali da treba objasniti da je Zapadni Balkan tu pred vratima i da mu treba omogućiti pristup.

“Putevi jesu kratki, ali to je jedan dug historijski put koji bi trebalo da se pređe. Ne tako davno na Zapadnom Balkanu se vodio žestok rat i ako tom regionu sada uskratimo perspektivu priključenja, onda to veoma brzo može da se ponovi”, dodao je.

Juncker je rekao da je Balkanu potrebna snažna, evropska perspektiva, ali da neće dozvoliti da bude prevaren. “Dakle: prvo suština, onda kalendar”, naglasio je.

On je ponovio da Evropska komisija i zemlje članice ocjenjuju kandidate na osnovu njihovih sopstvenih zasluga i da je lična inicijativa veoma važna.

“Mi ne možemo da namećemo proširenje, nikoga ne primoravamo da pristupi EU. Onaj ko ne pokaže ličnu inicijativu, ima male izglede da postane član EU. Svako mora sam da se potrudi. EU ne može da nosi teret zemalja-kandidata. Ne, one same moraju da dovedu stvari u red”, rekao je predsjednik Evropske komisije za DW.

 

NV

Na vrh