Juncker nudi posredovanje u sporu Hrvatske i Slovenije

8. Jan 2018. | 22:20 | NV
juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predložio je danas posredovanje u rješavanju graničnog spora Slovenije i Hrvatske dodajući da taj spor nije samo bilateralno pitanje, već utiče na cijelu Evropsku uniju i perspektivu zemalja Zapadnog Balkana da postanu njene članice.

“Željeli bismo da pokušamo posredovanje između dvije strane, naravno na osnovu odluke Arbitražnog suda”, rekao je Juncker koji se danas u Briselu sastao sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom, ali nije navodio detalje.

On je dodao da se zalaže za proširenje EU na Balkan prije kraja njegovog mandata koji ističe 2019. godine.

“U toj perspektivi svi granični problemi između zemalja Zapadnog Balkana treba da budu riješeni prije njihovog prijema”, rekao je Juncker i dodao da te zemlje treba međusobno da se dogovore prije nego što postanu članice Unije.

Pahor je rekao da su nesuglasice Slovenije i Hravtske “sitne”. On je dodao da nije tačan hrvatski stav o nerješenom graničnom sporu.

“Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovde je riječ o sprovođenju potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske EU”, kazao je slovenački predsjednik.

 

NV / Beta

Na vrh