Juncker: Žele izaći iz EU, ali nemaju plan

29. Jun 2016. | 10:43 | A.D.
jean-claude juncker

Čelnici Evropske unije poručili su Velikoj Britaniji da što prije pošalje službenu obavijest o namjeri izlaska iz EU-a kako bi se o tome započeli pregovori,  a njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da ne vidi mogućnost zaokreta u britanskoj odluci.

“Nemamo nekoliko mjeseci za razmišljanja. Želimo da se pozovu na član 50 što prije”, rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker nakon radne večere na kojoj je britanski premijer David Cameron objasnio svojim kolegama iz ostalih članica situaciju nakon referenduma o izlasku iz EU-a.

Član 50 regulira uslove za napuštanje EU-a. Prema tom članu, nakon zaprimanja službene obavijesti o namjeri napuštanja EU-a, počinje teći dvogodišnji rok za pregovore o uslovima izlaska. Britanski premijer, koji je najavio ostavku, rekao je da on ne može voditi taj proces jer se zalagao za ostanak u EU-u te da će te pregovore voditi novi čelnik nakon izbora u septembru.

“Razumio sam da Cameronu treba vremena za razmišljanje, ali ne razumijem zašto pristalice izlaska iz EU-a ne žele odmah izići. Mislio sam da oni koji žele izići imaju plan, ali  ga nemaju”, rekao je Juncker.

“Naša rasprava bila je mirna i odmjerena. Čelnici razumiju da je sada potrebno neko vrijeme da se slegne prašina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali oni također očekuju da britanska vlada čim prije konkretizira svoje namjere”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Merkel je istakla da ne vidi mogućnost da Velika Britanija odustane od referendumske odluke o  napuštanju EU-a.

“Želim jasno reći da ne vidim načina da se ta odluka preokrene”, rekla je Merkel, na pitanje o mogućnosti zaokreta u Velikoj Britaniji. “Moramo biti realni, nije vrijeme za razgovore o željama”, rekla je, prenosi Hina.

(Agencija FENA)

Na vrh