Junker: EU neće više regulisati dječije ljuljaške već migraciju i sigurnost

6. Jun 2017. | 12:01 | NV
25727

Šef Evropske komisije Jean-Claude Junker izjavio je pred posjetu Češkoj da Evropska unija odustaje od regulacija toaleta i dječijih ljuljaški, a usredsrediće se na najbitnije stvari: sigurnost, kontrolu migracije i zapošljavanje.

“Inicijativa koje godišnje pokrećemo je 80 posto manje u odnosu na ranija vremena. Povukli smo skoro 100 propisa, a ukinuli 50. Prestali smo da objavljujemo norme o povlačenju vode u toaletima ili o visini dječijih ljuljaški. Evropa zaista nije to. Novi pristup nam daje više vremena i sredstava da se koncentrišemo na stvari koje su zaista važne; sigurnost, kontrola migracije i zaposlenost”, kazao je Junker u intervjuu češkom tabloidu “Blesk.

Junker je rekao da je novi pristup već donio pozitivne promjene, pošto je nastalo 6,6 miliona radnih mjesta, a zaposleno su ukupno 232 miliona Evropljana, što je više nego ikada, dok je zadatak Evropske komisije da taj boljitak osjete konkretno Evropljani u svojim novčanicima.

Iako su se u nekim anketama Česi pokazali kao najveći euroskeptici, pošto svega 33 posto pozitivno ocjenjuje članstvo u EU, Junker je upozorio da još manje vjeruje nacionalnim češkim institucijama.

“S druge strane, u anketi koju pominjete, 83 posto Čeha je navelo da podržava slobodu kretanja, 74 posto podržava zajedničku evropsku sigurnosnu i odbrambenu politiku, a više od polovine se izjasnilo za zajedničku evropsku politiku energetike i vanjske politike. Iz toga je očigledno da postoji podrška onome što EU radi”, kazao je Junker.

Šef Evropske komisije je podsjetio da Evropljane ne interesuju toliko same institucije, sporazumi i propisi, već konkretno to šta one rade da bi im život bio bolji.

“I na to bi trebalo da usredsredimo svoju energiju: na ukidanje rominga, uvođenje besplatne Wi-Fi mreže na javnim mjestima, i ponudu prilika mladim Evropljanima da studiraju i rade u inostranstvu”, rekao je Jean-Claude Junker.

 

NV / Beta

Na vrh