Jusko: Ja nisam ništa potpisivao, Parlament BiH dat će posljednju riječ o Pelješkom mostu

5. Sep 2017. | 17:18 | NV
jusko(5)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko održali su press konferenciju nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojen zaključak o prihvatanju ugovora o Transportnoj zajednici koji je upućen Predsjedništvu BiH na odobravanje, piše agencija Patria.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija kazao je da je u pismu koje je uputio evropski komesar za proširenje Johannes Hahn nakon samita u Trstu kada BiH nije pristupila Transportnoj zajednici navedeno sve ono što bi BiH izgubila ukoliko se ne pridruži Transportnoj zajednici.

Jusko je kazao da će BiH za nekoliko infrastrukturnih projekata dobiti 500 miliona KM, te da su u pripremi već i drugi projekti osim onih koji su već odobreni i da se sve radi u saradnji sa entitetskim ministarstvima.

Premijer Zvizdić je istakao značaj pristupanja Transportnoj zajednici što će omogućiti unapređenje saobraćajne infrastrukture.

“Predstavljanje unutar Transportne zajednice je vrlo jasno precizirano. U ministarskom vijeću Transportna zajednica, BiH će predstavljati državni ministar prometa i komunikacija”, kazao je  Zvizdić.

On je dodao da nema mjesta pričama o prenosu ustavnih nadležnosti.

“Predstavljanje BiH u Transportnj zajednici je vrlo jasno i precizno. Ne dozvoljavamo kao Vijeće ministara da nijedan drugi nivo preuzima nadležnosti koje ima Vijeće ministara”, kazao je Zvizdić.

Na novinarska pitanja oko izgradnje Pelješkog mosta, ministar Jusko je odgovarao da će posljednju riječ dati Parlament BiH na sjednici 7. septembra.

“Ministarstvo je na današnjoj sjednici Vijeća ministara prezentiralo sve izvještaje koje je pravila radna skupina od 2005. do 2007. godine. Na sjednici Parlamenta sve ću da elaboriram šta se dešavalo do 2007. godine. Od tada do danas nije se ništa radilo, pet ministara se promijenilo i nakon 10 godina se pokreće pitanje Pelješkog mosta i slušat ćemo zaključke koje donese Parlament BiH.”

On je kazao da će biti prezentirane sve informacije radne grupe od 2005. do 2007. godine.

“U proteklih 14 mjeseci mandata nisam ništa potpisao sa te strane, a po dostupnim informacijama u proteklih 10 godina niko nije potpisao nijedan dokument vezano za ovaj slučaj”, kazao je Jusko.

Zvizdić je kazao da u njegov kabinet niti u Generalni sekretarijat Vijeća ministara nije stigao zahtjev Evropske komisije da se BiH do 6. septembra izjasni o izgradnji Pelješkog mosta.

“Treba razjasniti jednu važnu stvar. Intencija Hrvatske je da poveže svoju teritoriju a zahtjev BiH je da naše more povežemo sa otvorenim morem i te komunikacije ne smije niko da ometa. Moraju biti potpuno usklađeni sa međunarodnim pravom”, precizirao je Zvizdić.

 

NV / NAP

Na vrh