Jusko: Srbija spremna za bilo koju rutu ceste Sarajevo-Beograd, izgradnja mosta Svilaj će kasniti

13. Dec 2017. | 14:21 | NV
jusko ismir nap4

Ako Savez za bolju budućnost (SBB) bude tražio moju ostavku, ja ću je podnijeti za onoliko koliko mi treba da je fizički napišem, a to su tri minute, ali u vezi sa činjenicom da su blokirana sredstava neću, jer mi smo učinili sve da odblokiramo ta sredstva, rekao je ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko.

“Mi smo servis građana. Mi smo učinili sve što smo mogli i usvojili transportnu strategiju, a sada ako sredstva zbog akciza ne budu operativna nije do nas”, kazao je Jusko.

On je napomenuo da je uvijek nezgodno kada dođete na mjesto ili neku poziciju u pola mandata, ali da je zadovoljan radom Ministarstva i svojih saradnika.

“Pustili smo testni digitalni signal. Imamo informacije da je taj testni digitalni signal otišao 20 km dalje nego što je planirano. Neke stvari nisu u našim rukama. Nismo znali da će žalbeni proces u vezi s tim potrajati sedam mjeseci, ali se nadamo da ćemo polovinom 2018. godine oko 80 posto teritorije BiH pokriti digitalnim sistemom”, rekao Jusko.

Ministar je dodao da su u toku pregovori sa telekom operaterima u vezi sa uspostavljanjem 4G mreže.

Kada je u pitanju brza cesta Beograd-Sarajevo Jusko za Patriju kaže da trenutno radi na organiziranju sastanaka s ministricom Zoranom Mihajlović.

“Ja imam namjeru da odem do kraja mjeseca u Srbiju. Ono što imam kao nezvaničnu informaciju jeste da Srbija u ovom momentu je spremna i za jednu i drugu varijantu. I za onu koja bi išla preko Vardišta i za onu preko Tuzlu. Nakon sastanka s ministricom znat ću više”, kazao je Jusko.

Nedavno je otvoreno više od 10 kilometara autoceste Odžak-Svilaj koja ne vodi nigdje, jer nije izgrađen most na Savi.

“Svilaj je pretrpio dvije krize na šta Ministarstvo nije moglo utjecati. Mi smo s te strane osigurali svu protočnost gradnje. Prošle godine dva mjeseca nije se moglo ništa graditi, jer su bukvalno sante leda išle prema tom području. Onda u drugom segmentu dobavljač čelika je otišao u stečaj, pa se išlo na plan B. Sve se to prevazišlo, bili smo zabrinuti da će se projekt obustaviti. Ali izuzetno jakim angažmanom ljudi iz Ministarstva most se gradi. Evidentno da zbog svega toga rokovi neće moći biti ispoštovani, ali se nadam da je pet do šest mjeseci probijanja tog roka nešto što se moglo očekivati”, dodao je Jusko.

U vezi s gradnjom Pelješkog mosta ministar Jusko kaže da nema ništa novo.

“Ne postoji niti jedan ministar koji ima eksluzivno pravo da donese neku odluku. Parlament je donio Deklaraciju i mi čekamo šta će nam zakonodavna vlast reći”, kazao je Jusko.

 

NV / NAP

Na vrh