Justin Trudeau, nakon pobjede liberala, novi premijer Kanade

Kanađani su glasali za velike promijene u svojoj vladi u ponedjeljak, vraćajući legendarno ime među liberalima, Trudeau, na premijerski položaj i odlučno okončavajući skoro desetogodišnju vladavinu konzervativca Stephena Harpera

20. Oct 2015. | 10:17 | A.D
48539


Foto: EPA

Justin Trudeau, sin pokojnog premijera Pierra Trudeaua, postao je novi kanadski premijer nakon što je njegova Liberalna stranka osvojila većinu u parlamentu koji broji 338 mjesta.

Trudeau, bivši nastavnik i član parlamenta od 2008. godine, postao je drugi najmlađi premijer u kanadskoj istoriji

Trudeau je unio novu energiju u Liberalnu stranku nakon izbornog poraza prije četiri godine kada je osvojila samo 34 mjesta u parlamentu i završila je na trećem mjestu iza tradicionalno slabije stranke Nova demokratija.

Obećao je povisiti poreze za bogate i smanjiti deficite kako bi povećao potrošnju vlade.

Njegov pokojni otac je preuzeo dužnost 1968. i predvodio je Kanadu narednih 16 godina postajući legendarno ime u kanadskoj istoriji i preuzimajući odgovornost za usvajanje kanadske povelje o građanskim pravima.

Liberali su pobijedili ili vode u 185 oblasti, dok je Trudeau pobijedio u svojoj Montrealskoj oblasti. Stranci je potrebno 170 mjesta da osvoji većinu.

Konzervativci su drugi s 97 osvojenih mjesta, za njima slijedi Nova demokratija s 28 i blok Quebecos s devet osvojenih mjesta, prenosi AP.

(Agencija FENA)

Na vrh