Kabinet gradonačelnika Zenice podnio prijavu protiv Ministarstva finansija FBiH

4. Apr 2018. | 20:39 | NV
Fuad Kasumovic foto patria

Kabinet gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavio je krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Federalnom ministarstvu finansija.

Kako je saopćeno iz Gradske uprave Zenica, Grad Zenica je došao do saznanja da nisu poduzete potrebne pravne radnje u drugostepenim postupcima rješavanja po žalbama pravnih lica koja se bave pružanjem usluga igara na sreću.

“Ministarstvo finansija FBiH kao drugostepeni organ duže vrijeme ne poštuje propisane rokove za rješavanje po žalbama, čime se nanosi direktna šteta Budžetu Grada Zenica, s obzirom da je riječ o izvornim budžetskim prihodima Grada Zenica”, stoji u saopćenju Grada Zenice.

Gradsko vijeće Zenica je na sjednici krajem decembra 2016. godine donijelo Odluku o povećanju komunalnih taksi za priređivače igara na sreću koji posluju na području Grada Zenica. Porezna uprava FBiH – Kantonalni ured Zenica, Porezna ispostava Zenica je u skladu sa tom Odlukom, sačinila i podnijela porezne prijave komunalne takse u ime poreznih obveznika pravnim licima koja se bave pružanjem usluga igara na sreću, a koji nisu podnijeli prijave i koji prijave nisu podnijeli u propisanim iznosima.

Na ove prijave priređivači igara na sreću su podnijeli žalbe koje su dostavljene Federalnom ministarstvu finansija kao drugostepenom organu na postupanje. Federalno ministarstvo finansija nije u roku od 30 dana riješilo ni jednu od podnesenih žalbu, što iz Gradske uprave Zenica smatraju krešenjem Zakona.

“Postupanje Ministarstva finansija FBiH za posljedicu ima neostvarivanje budžetskih prihoda Grada Zenica. Unatoč urgencijama Grada, odgovorna lica u Federalnom ministarstvu finansija svojim nepostupanjem u ovim predmetima nastavljaju krišiti zakonske odredbe, zbog čega Grad Zenica trpi štetne posljedice. Iz tih razloga, danas je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo prijavljeno krivično djelo protiv odgovornih lica u navedenom Ministarstvu”, zaključili su iz Gradske uprave Zenica.

 

NV / NAP

Na vrh